Hlavní obsah

Aerolinky ruší lety nad Ukrajinou, ty ruské se jí vyhýbají obloukem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebe nad Ukrajinou se vyprázdnilo. S výjimkou letů do Kyjeva volí aerolinky jiné cesty. Nelétají přes ni ani ruské letecké společnosti, přestože jsou tak lety z Moskvy na jih, například do Istanbulu a egyptských letovisek, výrazně delší. Přelety přes Ukrajinu zrušila například i Air France-KLM.

Foto: flightradar24.com

Trasa letadla z Moskvy do Istanbulu vede oklikou

Článek

Na flightradaru je možné vidět proud letadel mířících na jih přes Voroněž a Krasnodar. Oblétávají východní cestou Ukrajinu včetně samozvaných separatistických republik. Pokračují jihozápadně do Turecka a do egyptských letovisek.

Přes západ Ukrajiny se přitom létá, trasu využily spoje z Istanbulu do Finska nebo Dánska a Švédska. Další ale volí delší trasu. Například let z Bělehradu do Moskvy srbských aerolinek zvolil raději trasu přes Maďarsko a Polsko. Většina letadel nad vzdušným prostorem Ukrajiny míří do Kyjeva či na jiná ukrajinská letiště.

Letů přes Ukrajinu ubylo před dvěma týdny, když pojišťovny a zajišťovny varovaly, že nebudou hradit škody vzniklé nad Ukrajinou a na Ukrajině. Dopad to mělo především na menší společnosti, které mají letadla na leasing nebo pronajatá od nějaké investiční společnosti.

Ukrajinské nebe se uzavírá civilním letadlům, první stroj přistál v Moldavsku

Evropa

Lety na Ukrajinu zastavila nizozemská společnost KLM a sesterská Air France. Lety zrušila i Lufthansa. „Rozhodnutí vyhýbat se celému prostoru Ukrajiny padlo po rozsáhlé bezpečnostní analýze. Zatím není jisté, kdy linku do Kyjeva obnovíme,” uvedla společnost Air France-KLM.

Let přes Ukrajinu také přerušily Vueling a Scandiavian.

Foto: flightradar24.com

Trasa letu z krymského Simferopolu do Moskvy se Ukrajině vyhýbá a vede obloukem přes území Ruska.

Zaplnění výpadku

Spoje se snaží nahradit ukrajinské aerolinky UIA, které přidaly lety do Mnichova a Ženevy. UIA má stále v provozu 13 letadel z 26. Devět jich odletělo minulý týden na různá letiště v Evropě, kde jsou odstavena.

Také nízkonákladové aerolinky WizzAir a Ryanair svoje spoje na Ukrajinu neplánují rušit. Místo toho pro tuto destinaci zavedly zvýhodněné ceny letenek, podotkl server Aviacionline.

Biden oznámil sankce proti Rusku

Amerika

Lety z Prahy do Kyjeva dále provozuje ukrajinská SkyUp Airlines i ČSA a Smartwings.

„V současné době neexistují žádné pádné důvody pro rušení letů, situace ve vzdušném prostoru je plně pod kontrolou státu. Pracujeme nepřetržitě a dostáváme aktuální informace o vojenské situaci,” uvedl k rozhodnutí některých aerolinek ukrajinský ministr dopravy Oleksandr Kubrakov.

Jižní cesta přes Turecko se kvůli bezpečnosti volí i při části letů z Evropy do Asie. V paměti je pořád to, jak byl sestřelen nad Donbasem boeing malajsijských aerolinek z Amsterdamu do Kuala Lumpuru.

Foto: Handout ., Reuters

Americký bezpilotní stroj RQ-4 Global Hawk za 130 milionů dolarů (téměř tři miliardy korun)

Naopak hodiny nad Ukrajinou kroužil 21. února bezpilotní americký špionážní letoun RQ-4 Global Hawk, uvedla agentura Reuters. Dva stroje tohoto typu se nad Ukrajinou, zejména jejími severními a východními částmi, objevovaly v posledních týdnech pravidelně, jak monitorovaly ruské aktivity při hranicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám