Hlavní obsah

Američané uvalí sankce i na firmu, která buduje Nord Stream 2

– Washington • Aktualizováno

Spojené státy uvalí sankce na firmu budující plynovod Nord Stream 2. Ve středu to oznámil americký prezident Joe Biden. Podle listu NYT se chystá i zákaz vývozu amerických technologií do Ruska. Washington tak reaguje na uznání nezávislosti seperatistických regionů na východě Ukrajiny Moskvou a následné rozhodnutí Ruské federace vyslat do regionu armádu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Pověřil jsem ve středu svoji administrativu, aby uvalila sankce na Nord Stream 2 AG a její řídicí pracovníky," uvádí prezident Biden ve stručném prohlášení. Děkuje v něm německému kancléři Olafu Scholzovi, s nímž prý "úzce koordinoval" snahy zastavit projekt daného plynovodu v případě vpádu ruských vojáků na Ukrajinu.

Zmrazení projektu prakticky již dokončeného plynovodu z Ruska do Německa už v úterý oznámila Spolková republika. Německý kancléř informoval, že udělení souhlasu k provozu Nord Streamu 2 není možné kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

Na finální podobě protiruských sankcí se ve středu dohodla také Evropská unie.  Oznámila to Rada EU v tiskové zprávě. Na sankčním seznamu nově figuruje 27 politiků, armádních činitelů, byznysmenů či oligarchů, mezi nimi například ministr obrany Sergej Šojgu.

EU doladila sankce proti Rusku. Dopadnou na 555 vybraných jedinců

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám