Hlavní obsah

Proruští separatisté jsou agresivní, popsala mise OBSE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztracený dron, výzvy rozzuřených ozbrojenců. Mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro agenturu DPA popsala agresivitu proruských separatistů na východě Ukrajiny vůči svým pozorovatelům.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Vlak s evakuovanými v Doněcku

Článek

Asi 22 kilometrů západně od města Luhansk na území ovládaném separatisty dva ozbrojení muži hlídku pozorovatelské mise vyzvali, aby změnila směr. Muži prý byli rozzuření a pozorovatelé OBSE uvedli, že na místě viděli dalšího muže v uniformě s ruskou vlajkou. DPA připomíná, že Kreml doposud nepotvrdil, že by v samozvané Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice působili ruští vojáci.

Nové satelitní snímky ukazují další ruské vojenské jednotky blízko ukrajinských hranic

Evropa

Na jiném místě dva členové ozbrojené skupiny zabránili pozorovatelům OBSE v tom, aby vypustili dron. Jinde se jim to podařilo, ale i tam k nim přišli ozbrojení muži, přičemž jeden z nich si nabil zbraň. Později se dron ztratil a jeho ovladač někdo ukradl, uvedla OBSE.

Republiky na Donbase požádaly Putina o pomoc proti „ukrajinské agresi“

Evropa

Pozorovatelé OBSE v Donbasu působí na základě minských dohod o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny, kde dochází k ozbrojeným střetům mezi proruskými separatisty a ukrajinskými jednotkami. Nicméně ruský prezident Vladimir Putin v pondělí uznal nezávislosti dvou samozvaných republik, čímž podle západních zemí porušil mezinárodní právo, územní integritu Ukrajiny i Minské dohody. Další osud pozorovatelské mise OBSE je tak nejasný, poznamenává DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám