Hlavní obsah

„Snahy narazily na zeď.“ Le Drian zrušil schůzku s Lavrovem a zkritizoval Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v úterý zrušil na pátek plánovanou schůzku se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ruského prezidenta Vladimira Putina zároveň šéf francouzské diplomacie obvinil z porušení mezinárodních závazků včetně Minských dohod, píše agentura AFP.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Jean-Yves Le Drian

Článek

„Putin už nerespektuje podpis Ruska,“ uvedl Le Drian. Mírové dohody z Minsku z roku 2014 měly urovnat konflikt mezi separatisty a prozápadní vládou v Kyjevě a stanovovaly stávající hranice povstaleckých republik na východě Ukrajiny. Ruský státník v pondělí uznal nezávislost obou separatistických republik a vyslal na jejich území ruské vojáky v rámci „mírové mise“.

Putin žádá demilitarizaci Ukrajiny

Evropa

Putin v úterý zároveň uvedl, že Minské dohody již neplatí, za což podle něj nese vinu Kyjev.

„Všechny diplomatické snahy (v posledních týdnech) narazily na zeď,“ uvedl Le Drian ke stavu jednání poté, co se státy Evropské unie jednomyslně shodly na přijetí sankcí proti Rusku kvůli porušení ukrajinské svrchovanosti.

Biden oznámil sankce proti Rusku

Amerika

Zrušená schůzka může být předzvěstí osudu dalšího diplomatického setkání Lavrova, tentokrát s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem. Ta je plánována na čtvrtek, z americké strany však byla podmíněna tím, že Rusko nepodnikne invazi na Ukrajinu. Agentura AP v úterý napsala, že někteří američtí činitelé už vyslání ruských jednotek na východ Ukrajiny za invazi označují.

EU se shodla na sankcích proti Rusku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám