Hlavní obsah

„Obchodník se smrtí“ But v Rusku vstoupil k ultranacionalistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viktor But, ruský pašerák se zbraněmi nedávno propuštěný z amerického vězení výměnou za americkou basketbalistku Brittney Grinerovou, v Rusku vstoupil do prokremelské ultranacionalistické Liberálně demokratické strany. Mluvčí Kremlu také v pátek řekl, že si není jistý, zda s Butem už komunikoval ruský prezident Vladimir Putin, či nikoli. Osobně se však podle něj nesetkali.

Foto: Liberálně demokratická strana Ruska, Reuters

Viktor But (vpravo) na vystoupení Liberálně demokratické strany s jejím předsedou Leonidem Slutským (vlevo)

Článek

„Chci poděkovat Viktorovi Anatolijevičovi (Butovi) za učiněné rozhodnutí a vítám ho do řad nejlepší politické strany dnešního Ruska,“ řekl v pondělí předseda Liberálně demokratické strany Leonid Slutskij.

„Leonid Eduardovič (Slutskij) udělal pro to, abych byl volný, mnohé,“ prohlásil podle CNN But a dodal, že jej strana Slutského silně podpořila. „Je mou ctí, mou povinností udělat vše, co můžu, nejen abych pomohl, ale také abych se aktivně angažoval v práci (pro stranu),“ cituje ruského pašeráka CNN.

Šéf ruského zahraničního výboru přizval pašeráka zbraní Buta ke spolupráci

Válka na Ukrajině

Liberálně demokratická strana přes svůj název zastává ultranacionalistické postoje. Naoko sice podle Reuters plní roli opozice Putinovy strany Jednotné Rusko, ale jinak její kroky podporuje.

Strana je podle CNN otevřeně xenofobní a podporuje ideu obnovy Sovětského svazu. Přestože měla strana po svém založení v 90. letech slušnou šanci podílet se na chodu ruské politiky, dnes už podle Reuters slouží jen jako přívěsek k Jednotnému Rusku.

V USA na čtvrtstoletí odsouzený pašerák But není prvním kontroverzním rekrutem strany. V roce 2007 byl do ruského parlamentu za stranu zvolen bývalý agent KGB Andrej Lugovoj, kterého Britové vinili z otravy dalšího bývalého špióna KGB Alexandra Litviněnka na jejich území.

But, známý jako „obchodník se smrtí“, si v USA odpykával 25letý trest odnětí svobody. Ve vězení za pokus o napomáhání teroristům strávil 15 let, než se USA s Ruskem dohodly na jeho výměně za vězněnou basketbalistku Brittney Grinerovou.

Výměna vězňů: Americká basketbalistka za ruského obchodníka se smrtí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám