Hlavní obsah

Výměna vězňů: Americká basketbalistka za ruského obchodníka se smrtí

Americká basketbalistka Brittney Grinerová byla propuštěna z ruského vězení. USA ji vyměnily za vězněného ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Výměna se uskutečnila na letišti v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, napsala ruská agentura TASS s odkazem na informace ruského ministerstva zahraničí.

Foto: Evgenia Novozhenina, ČTK/AP

Brittney Grinerová

Článek

„Dne 8. prosince byla na letišti v Abú Zabí úspěšně dokončena výměna ruského občana Viktora Buta za americkou občanku Brittney Greinerovou, kteří si odpykávali trest v nápravných zařízeních Spojených států amerických a Ruské federace,“ informovalo ruské ministerstvo zahraničí.

Americký prezident Joe Biden na Twitteru napsal, že s Grinerovou mluvil. „Je v bezpečí. Je v letadle. Je na cestě domů,“ napsal. Příspěvek doplnil fotografií z Oválné pracovny, na které je také viceprezidentka Kamala Harrisová, šéf americké diplomacie Antony Blinken a manželka Grinerové Cherelle.

Washington nejprve kategoricky odmítal jednání o možnosti zahrnutí Buta do procesu výměny. Nakonec jednání o výměně začala koncem července. Biden podle televize CNN dříve výměnu Grinerové za Buta schválil. Výměna se nevztahovala na bývalého vojáka Paula Whelana, dalšího Američana, který je podle Washingtonu v Rusku neprávem vězněn.

Ruský soud poslal americkou basketbalistku Grinerovou na devět let do vězení

Zahraniční

Dvojnásobnou zlatou olympijskou medailistku Grinerovou zadrželi na moskevském letišti Šeremeťjevo těsně před útokem ruské armády na Ukrajinu. Basketbalistku ruské úřady obvinily z pašování drog kvůli tomu, že u sebe měla náplně do elektronických cigaret s hašišovým olejem. V srpnu byla odsouzena k devítiletému vězení za pašování drog.

Podnikatel But, jemuž se přezdívá „obchodník se smrtí“, si odpykával 25letý trest odnětí svobody ve Spojených státech za pokus o prodej zbraní údajným zástupcům Revolučních ozbrojených sil Kolumbie. But byl přímou inspirací pro hlavní postavu filmu Obchodník se smrtí (2005), kterou ztvárnil Nicolas Cage.

Obchodníkovi se smrtí Butovi zpřísnili trest, vyráběl si na cele alkohol

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám