Hlavní obsah

Kohl usilovně brzdil nezávislost Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helmut Kohl, někdejší německý kancléř sjednotitel a předseda křesťanské demokracie (CDU), chtěl v roce 1991 zabránit rozšíření NATO na východ i nezávislosti Ukrajiny. Důvod? Ohledy na zájmy Moskvy. Vyplývá to z odtajněných dokumentů – poznámek, zápisů, protokolů, dopisů i přepisů telefonátů – ministerstva zahraničí v Bonnu, k nimž získal přístup týdeník Der Spiegel.

Foto: Foto Profimedia.cz

Sovětský vůdce Michail Gorbačov (vlevo) a německý kancléř Helmut Kohl v Bonnu v červnu 1989

Článek

V roce 1991 ještě přežíval Sovětský svaz se svými mnoha národnostmi, z nichž mnohé se bouřily proti moskevskému ústředí. „Kohl však považoval blížící se zánik Sovětského svazu za katastrofu a toho, kdo o něj usiloval, za osla,“ napsal týdeník.

Kancléř považoval blížící se zánik Sovětského svazu za katastrofu
týdeník Der Spiegel

Netajil se tím, že vyhlášení samostatnosti Litvy, Lotyšska a Estonska by bylo „špatnou cestou“. „Pobaltí by si mělo na svou svobodu počkat, přibližně tak deset let, svěřil se počátkem roku 1991 francouzskému prezidentu Francoisi Mitterrandovi,“ podotkl Spiegel. I po této lhůtě počítal pro Pobaltí s jediným možným uspořádáním – neutralitou („finský status“), členství v NATO i v tehdejším Evropském společenství (ES) kategoricky vylučoval.

Obrat po referendu

Také Ukrajina měla zůstat v Sovětském svazu celou dobu jeho trvání. Když se začal rýsovat zánik SSSR, Němci dospěli k přesvědčení, že Kyjev by měl spolu s Ruskem a dalšími bývalými sovětskými republikami vytvořit konfederaci.

Ukrajina zdědila jaderné zbraně po SSSR, zbavila se jich za sliby bezpečnosti

Evropa

Ještě v listopadu 1991 nabízel kancléř ruskému prezidentu Borisi Jelcinovi při jeho návštěvě Bonnu, že „bude v tomto směru ovlivňovat ukrajinské vedení“.

Dodal, že němečtí diplomaté zaznamenávají v Kyjevě „tendence k autoritářskému nacionalismu“.

Rozmluvili jsme jim to, tvrdil Bonn

Jakmile se však o dva týdny později 90 procent Ukrajinců vyslovilo v referendu pro samostatnost, změnili Kohl i Hans-Dietrich Genscher, ministr zahraničí za liberální FDP, postoj. Spolková republika jako první země ES uznala nový stát.

Rozpad SSSR byla tragédie, řekl Putin, který si musel přivydělávat jako taxikář

Evropa

„Úsilí zemí střední a východní Evropy o začlenění do NATO vyvolává v Moskvě třaskavou směs pocitu ohrožení, strachu z izolace a frustrace z nevděčnosti někdejších bratrských zemí,“ hlásil už v lednu 1991 velvyslanec Bonnu v Moskvě.

Prvního března 1991 odmítl Genscher při rozhovorech s Američany rozšíření Aliance na východ s tím, že „Sověti byli při jednání 2+4 o sjednocení Německa informováni, že NATO to nemá v úmyslu“.

Jedenáctého října 1991 se Genscher setkal s kolegy Rolandem Dumasem (Francie) a Franciskem Fernándezem Ordónezem (Španělsko). „Členství států bývalé Varšavské smlouvy neakceptujeme. Původně měly v úmyslu přiřadit se do NATO. To jim bylo v důvěrných rozhovorech rozmluveno,“ řekl podle záznamu.

Zdi se za studené války budují lépe než mosty

Historie

Němci dokonce prosazovali oficiální deklaraci Aliance, že žádné přijímání členů z postkomunistických zemí nepřipravuje. Podle Spiegelu teprve, když při Genscherově návštěvě Washingtonu Američané oponovali, že „rozšíření by nemělo být v budoucnosti vyloučeno“, vysvětlil rychle šéf německé diplomacie, že nežádal „žádné konečné prohlášení“.

Eduard Ševardnadze, sovětský ministr zahraničí v éře Michaila Gorbačova, prorokoval v říjnu 1991 před Genscherem, že pokud by se Sovětský svaz zhroutil, „mohl by se jednoho dne dostat v Rusku k moci fašistický vůdce, který bude žádat po Ukrajině navrácení Krymu“. Putin anektoval poloostrov o dobrá dvě desetiletí později.

Pět mezníků roku 1991

12. červen: Boris Jelcin zvolen ruským prezidentem.
1. červenec: rozpuštění Varšavské smlouvy.
19. až 22. srpen: puč proti sovětskému vůdci Michailu Gorbačovovi ztroskotal.
8. prosinec: Jelcin a lídři Ukrajiny a Běloruska dohodli zánik Sovětského svazu.
25. prosinec: Gorbačov odstoupil, SSSR přestal existovat.

Výběr článků

Načítám