Hlavní obsah

Zdi se za studené války budují lépe než mosty

Když prezidenti Ruska a USA Boris Jelcin a George Bush starší podepsali 1. února 1992 společné prohlášení, že se jejich země navzájem přestaly považovat za protivníky, oficiálně skončila studená válka. Tehdy to velkou pozornost nevyvolalo, protože to bylo jen formální potvrzení reality a nikoho nenapadlo, že by se někdy mohla studená válka vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Boris Jelcin a americký prezident George Bush v Camp Davidu v únoru 1992

Článek

Že patří studená válka minulosti, bylo jasné už 9. listopadu 1989, když padla berlínská zeď a nedošlo k zásahu bezpečnostních sil.

Symbol studené války. Před 60 lety začala v Berlíně vznikat skutečná „železná opona”

Historie

Ani ne o měsíc později se 2. prosince 1989 setkal u pobřeží Malty na palubě jachty Maxim Gorkij americký prezident Bush s ruským prezidentem Michailem Gorbačovem. Tam sice nebyla podepsána žádná smlouva, ale Gorbačov řekl: „Svět opouští jednu epochu a vstupuje do další... Výhrůžky silou, nedůvěra, psychologický a ideologický boj by měly být minulostí.“

Foto: Profimedia.cz

Gorbačov (vlevo) a Bush st. u pobřeží Malty na palubě jachty Maxim Gorkij (2. prosince 1989)

Když slíbil, že nikdy nezačne válku proti USA, Bush dodal: „Můžeme transformovat vztahy Východu a Západu v trvalou spolupráci.“ To však nevydrželo...

Růst ruské frustrace

Zatímco na Západě se radovali, že už nehrozí jaderná třetí světová válka, k čemuž ve východní Evropě přistupovala ještě radost z nově nabyté svobody po pádu komunistických režimů nebo odtržení od SSSR, v Rusku rostla frustrace z rozpadu SSSR spojená s hlubokou ekonomickou krizí a recesí.

Prohlubovala ji změna bilaterálního světa v unilaterální s jedinou supervelmocí Spojenými státy, ve kterém Ruská federace hrála druhé housle, ačkoli vojensky nebyl Sovětský svaz poražen.

Stasi chtěla v roce 1989 střílet do lidí, promluvily archivy

Evropa

Moskva cítila úkorně, když její bývalé satelity včetně Československa vstoupily v roce 1999 do NATO, což se ještě zesílilo, když byly za členy aliance přijaty v roce 2004 i odtržené pobaltské republiky a Bulharsko s Rumunskem. Rusko už mělo NATO na svých hranicích a začaly z něj zaznívat hlasy, že mu západ slíbil nerozšiřování paktu na východ, což ale nikde není kodifikováno.

Před třiceti lety napadl Irák Kuvajt, do osvobození se zapojilo i Československo

Blízký a Střední východ

Napětí mezi Ruskem a USA rostlo od počátku nového tisíciletí, od nástupce George Bushe mladšího do funkce prezidenta. Právě za jeho vlády USA jednostranně vypověděly v roce 2002 smlouvu o omezení protiraketové obrany ABM, pilíř odzbrojovací smlouvy SALT podepsané v roce 1972 a začaly budovat protiraketový deštník. Moskva přitom vždy považovala omezení systému protiraketové obrany za klíčové pro udržení strategické rovnováhy.

Rusko navíc stejně jako Francie a Německo nesouhlasilo s americkým útokem na Irák Saddáma Husajna podniknutý v únoru 2003.

Rusko přitvrzuje

V roce 2008 Rusko zasáhlo v Gruzii, která chtěla získat silou kontrolu nad separatistickými oblastmi Jižní Osetie a Abcházie, i když ji Moskva varovala, že to nedopustí. Obě území se odtrhla a Rusko uznalo jejich nezávislost, protože západní země krátce předtím uznaly nezávislost jednostranně vyhlášeného Kosova.

V roce 2010 se ještě podařilo za vlády Baracka Obamy, který odstoupil od budování nákladného systému protiraketové obrany v Evropě, podepsat v Praze další smlouvu o jaderném odzbrojení START III, od té doby se však vztahy jen zhoršovaly, ať už seděl v Bílém domě kdokoli.

Rusko kontroluje většinu Krymu, ukrajinští vojáci mají složit zbraně

Evropa

V roce 2014 Rusko nezákonně anektovalo Krym a začalo všemi způsoby podporovat separatisty na východě Ukrajiny. Moskva přitom spolu s dalšími jadernými mocnostmi USA a Británií slíbila v roce 1994 v rámci Budapešťského memoranda garanci územní celistvosti Ukrajině, Bělorusku a Kazachstánu. Sankce za porušení však stanoveny nebyly, protože nešlo o mezinárodní smlouvu ratifikovanou parlamenty.

Foto: Reuters

Ruská vlajka nad postem v syrské vesnici Zur Maghár u tureckých hranic

V roce 2017 se Rusko, které usilovně modernizovalo své ozbrojené síly, zapojilo na žádost syrského prezidenta Bašára Asada do války v Sýrii, kde ho udrželo u moci.

Vypovídání odzbrojovacích smluv

Napětí mezi oběma bývalými supervelmocemi se ještě vyostřilo, když Spojené státy v únoru 2019 jednostranně vypověděly smlouvu o likvidaci raket krátkého a středního doletu INF, protože ji podle Washingtonu porušoval nově vyvíjený ruský systém 9M279. Ani USA však nelenily a už v srpnu 2019 otestovaly pozemní verzi střely s plochou dráhu Tomahawk, která také není v souladu s ustanoveními INF.

Spojené státy taky v roce 2020 odstoupily od smlouvy o otevřeném nebi, která měla umožnit kontrolu strategických objektů na území druhé země, protože Rusko jejich letadla do některých oblastí nepouštělo. Poslední odzbrojovací smlouvou, která dál platí, je START III, protože se na jejím prodloužení dohodli Vladimir Putin s novým americkým prezidentem Joem Bidenem.

Putin podepsal prodloužení platnosti smlouvy o odzbrojení

Evropa

Aktuální eskalace konfliktu na Ukrajině ukazuje, že se svět opět ocitl ve studené válce, která může přejít i v horkou. Situaci komplikuje vzájemná nedůvěra obou stran, která se obtížně překonává. Komplikuje to i postupný odchod od poválečných mezinárodních pravidel, kdy USA mnohé akce podnikly bez schválení Radou bezpečnosti, což je sice urychlilo, ale dál podkopalo důvěru.

Bez ohledu na asertivní postup Moskvy lze chápat její znepokojení, protože NATO, které se stalo jeho staronovým nepřítelem, má na hranicích. A když jeho obavy nikdo nebral v potaz, natož aby o nich jednal, začaly v Rusku sílit protiamerické hlasy tak, jako rostl v meziválečném Německu odpor proti podmínkám versaillské smlouvy.

OSN: Svět je nyní mnohem chaotičtější než za studené války

Svět

Bez snahy prolomit ledy z obou stran a poslouchat i to, co říká Moskva, se nebezpečná situace studené války hrozící přerůst v horkou hned tak nezmění. A místo vzpomínek na krátkou éru oteplování se vracejí vzpomínky na doby železné opony s raketami za humny. Ukazuje se, že je snazší stavět zdi, to jde i z jedné strany, než budovat mosty, protože na to jsou potřeba strany obě.

Foto: Profimedia.cz

Podpis sovětsko-americké Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) ve Washingtonu. Michail Gorbačov (vlevo) a Ronald Reagan.

Dlouhá cesta ke konci studené války
Konec studené války nepřišel najednou, ale vedla k němu několik let dlouhá cesta dlážděná jednáními o odzbrojení.
V listopadu 1985 se poprvé sešli v Ženevě Gorbačov a tehdejší americký prezident Ronald Reagan, který se rozhodl Sověty uzbrojit. Schůzka sice konkrétní výsledky nepřinesla, ale otevřela možnost pro další jednání.
V říjnu 1986 v Reykjavíku už oba jednali o konkrétní podobě odzbrojení. Gorbačov tehdy přišel s ideou úplné likvidace raket krátkého a středního doletu (500 - 5500 km), tedy budoucí smlouvy INF, která byla podepsána 8. prosince 1987.
V říjnu 1986 taky oba prezidenti začali jednat o omezení jaderných zbraní a jejich strategických nosičů, které vedly ke smlouvě START-1 podepsané 31. července 1991.
O omezení konvenčních zbraní v Evropě se začalo jednat v lednu 1989 a 19. listopadu 1990 ji podepsalo šest členských zemí Varšavské smlouvy a 16 členů NATO v Paříži. Než byla ratifikována, byla 25. února 1991 rozpuštěna Varšavská smlouva.
Prohlášení Bushe a Jelcina z Camp Davidu tak bylo už jen stvrzující tečkou, jako když Japonci podepsali 2. září 1945 úplnou kapitulaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám