Hlavní obsah

Izraelští ženisté likvidují tunely pod Pásmem Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlou operaci s cílem zničit tunely, které pod Pásmem Gazy postavili teroristé z Hamásu, zahájili izraelští ženisté. Zatím se týká oblastí, které má izraelská armáda pod kontrolou. Vojáci již zničili asi stovku tunelů.

Foto: Profimedia.cz

Za tanky a pěchotou vjely na zemi Pásma Gazy buldozéry izraelských ženistů.

Článek

Izraelské ženijní vojsko podle serveru The Times of Israel používá k ničení tunelů pod pásmem Gazy různé typy robotů a výbušných zařízení. Kromě porušení tubusů je cílem odpálit všechny pasti, které tam nastražili teroristé Hamásu, a zlikvidovat i je.

„Možná nás zpočátku dokázali obtěžovat palbou z východů tunelů, ale teď se operace rozjela naplno,“ řekl vysoký důstojník z velení jižního okruhu izraelských vojsk, který si nepřál být jmenován. „Chystáme se vyhodit do vzduchu vchody i samotné tunely. Stane se z nich zóna smrti,“ uvedl. „Ti, kdo se rozhodli zůstat, nemohou uniknout. Zemřou v tunelech,“ dodal na adresu ozbrojenců Hamásu. Vojáci již zničili asi stovku tunelů, nepočítaje ty, které zničily nálety.

Izraelské obranné složky zveřejnily záběry, jak letectvo zneškodnilo střelu HamásuVideo: AP

Izraelští vojáci ale nebudou, a za žádných okolností by podle generála Jaira Golana, bývalého zástupce náčelníka izraelského generálního štábu, neměli do tunelů vstupovat. Boj v nich generál považuje za velmi riskantní, navíc podle něj armáda může tunely palestinských teroristů proměnit ve smrtící past, aniž by se do nich musela vydávat.

Izraelský generál ve výslužbě zachránil desítky lidí

Zahraniční
Foto: Profimedia.cz

Bojovník Kásamu, ozbrojeného křídla teroristického hnutí Hamás, v ústí tunelu v Gaze

„Chytré je najít vchody do tunelů a uzavřít je nebo tam poslat kouř, který nepřítele z tunelu vyžene nebo mu ublíží,“ řekl Golan. „V tunelech se nebojuje. Proti hrozbě tunelů se musí zakročit,“ vysvětlil.

S tvrzením, že Hamás může v tunelech přezdívaných „metro Gazy“ vyčkávat donekonečna, Golan nesouhlasí. „Věřte mi. Izraelská armáda je dnes schopna se s tunely účinně vypořádat. Má veškeré znalosti a prostředky. Pokud Hamás v tunelech zůstane, stanou se pro něj smrtící pastí,“ dodal.

Britský list The Telegraph v této souvislosti napsal, že Izrael může k utěsnění tunelů používat „pěnové bomby“. Ty fungují na bázi dvou kapalin, které při odstranění oddělující přepážky vytvoří rapidně expandující pěnu, která následně ztvrdne.

Golan, který se 7. října vydal na jih a zapojil se do bojů proti palestinským teroristům v západním Negevu, také poznamenal, že od okamžiku, kdy izraelská armáda najde vchody do tunelů, získá plnou převahu.

Na otázku, zda by podpořil dohodu, na jejímž základě by Hamás propustil všechna rukojmí výměnou za to, že by jeho členům bylo umožněno odjet do Íránu, Sýrie či jinam, odpověděl: „Kéž by. Pokud by se nám podařilo dostat se do situace, za níž by lídři Hamásu odpluli a naše rukojmí by byla osvobozena, bylo by to skoro příliš dobré na to, aby to by byla pravda.“

Připomněl, že kromě Hamásu rukojmí zadržují i jiné ozbrojené skupiny. Podle aktuální izraelské bilance palestinští ozbrojenci do Pásma Gazy unesli nejméně 242 lidí. Počet nezahrnuje čtyři propuštěné zajatkyně – Američanku s dcerou a dvě izraelské seniorky.

Pěna jako zbraň. Izrael může zaskočit teroristy z Hamásu bombou ucpávající tunely

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám