Hlavní obsah

Pěna jako zbraň. Izrael může zaskočit teroristy z Hamásu bombou ucpávající tunely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael může do boje v tunelech, které vybudovali teroristé z Hamásu prakticky pod celou Gazou, nasadit tajnou zbraň. Jde o bombu, která neobsahuje výbušninu, ale smícháním dvou látek vytváří velké množství rychle se rozpínající pěny, která vzápětí ztvrdne.

Foto: Profimedia.cz

Vybavené pašerácké tunely se staly součástí labyrintu pod Pásmem Gazy (ilustrační foto)

Článek

Pěnové bomby lze podle webu The Telegraph s úspěchem využít při utěsnění mezer nebo vchodů do tunelů, z nichž by mohli ozbrojenci z Hamásu zaútočit na izraelské vojáky.

Izraelci tuto zbraň poprvé vyzkoušeli v roce 2021 během manévrů na základně Ce´elim u hranic s pásmem Gazy, kde si postavili „cvičný“ tunelový systém. Pěnovou bombu tvoří plastová nádoba s kovovou přepážkou oddělující dvě kapaliny. Jakmile se přepážka uvolní, kapaliny se smíchají a voják může umístit bombu na místo, které potřebuje „ucpat“, nebo ji hodí dále před sebe.

Zdánlivě jednoduchá technologie ale skrývá jedno velké nebezpečí: při špatném zacházení může voják a všichni v jeho blízkém okolí oslepnout.

V Gaze jde do tuhého. Začal boj v podzemních tunelech

Blízký a Střední východ

Podzemní tunely, kterým se říká „metro v Gaze“, využili teroristé z Hamásu při útoku ze 7. října. Jeho bojovníci se vynořovali ze spletité sítě jeden za druhým a masakrovali a unášeli izraelské civilisty i vojáky. Podle The Telegraph ozbrojenci Hamásu tunely také hnali rukojmí do Pásma Gazy. Předpokládá se, že podzemní síť je dlouhá stovky kilometrů a plná nástrah a pastí.

Bludiště tunelů

Bludiště tunelů využívá Hamás jako zbraň. Podle izraelské armády je v Pásmu Gazy jedna vrstva pro civilisty a druhá pro Hamás. „Snažíme se dostat k té druhé vrstvě, kterou Hamás vybudoval,“ uvedl mluvčí izraelské armády. „Tohle nejsou bunkry pro civilisty z Gazy. Je to jen pro Hamás a další teroristy, aby mohli dál odpalovat rakety na Izrael, plánovat operace, vypouštět teroristy do Izraele,“ dodal.

Foto: Israeli Defence Forces, Reuters

Izraelským tankům pomáhají razit cestu Pásmem Gazy obrněné buldozery.

První pašerácké tunely na obou stranách hranice mezi Egyptem a Gazou vybudovaly beduínské kmeny už v roce 1981. Hamás a další islamistická uskupení se inspirovaly a v roce 2005 po stažení Izraele z Gazy začaly budovat rozsáhlou síť. V 2014 tak bylo pod Gazou už 1300 tunelů v délce kolem 500 kilometrů a budování pokračovalo. Když Hamás sháněl peníze na materiál, prezentoval tunely jako komerční investiční programy.

Izraelci k odhalování tunelů používali geofony, radary pronikající do země, a také ozvěny z řízených výbuchů. Tuto techniku se pak podařilo zdokonalit hlavně pro využití v ropném a těžebním průmyslu.

Ničení tunelů ale zůstává problematické. Izraelské letectvo shazovalo podél jejich tras bomby, ale některé z nich se nepodařilo odpálit ve správné hloubce. K likvidaci tunelů se používala také speciální výbušnina podobná gelu, ale na každý tunel jí bylo potřeba devět až jedenáct tun. Pěnová bomba tak představuje určitou možnost, jak se s tunely vypořádat.

Podle serveru New York Post to není poprvé, co se o gelu či pěně uvažuje pro vojenské využití. Američtí vojáci používali pěnu jako „donucovací prostředek“ proti výtržníkům v Somálsku.

Nezastavuj! Šani přežila masakr na izraelském festivalu, Novinkám popsala dramatický úprk

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám