Hlavní obsah

Izraelský generál ve výslužbě zachránil desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská obrana proti teroristickému útoku palestinského Hamásu má své hrdiny. Jedním z nich se stal 61letý izraelský generál ve výslužbě Jair Golan. Ve chvílích největšího chaosu oblékl uniformu, vzal zbraň a vydal se do Negevské pouště u kibucu Reim, kde teroristé vraždili účastníky hudebního festivalu.

Foto: Profimedia.cz

Jair Golan na shromáždění na obranu izraelské demokracie na londýnském Trafalgar Square, září 2023

Článek

Podle tweetu Gadiho Šamíi, spoluzakladatele společnosti Replicant, se impulsem pro generála Golana stal telefonát přítele – novináře –, který mu vyděšeně oznámil, že postrádá svého syna. Věděl jen, že chlapec se skrývá před palbou v místě festivalu, kde teroristé povraždili na 260 mladých lidí.

„Dejte mi jeho polohu a já ho přivedu domů,“ odpověděl Golan. Do akce přibral několik starých přátel z armády. O hodinu později volal syn svému otci z Golanova auta.

Bývalý generál, který byl i poslancem Knesetu (parlamentu), s přáteli se pak opakovaně vraceli do pouště a pod palbou odváželi lidi do bezpečí. Zachránili jich několik desítek.

Golan podle dalšího Šamíova tweetu nebyl jediný, kdo se vydal zachraňovat lidi do Negevské pouště. K pozemním jednotkám izraelské armády bojujícím s teroristy z Hamásu se přidal také 61letý generál Noam Tivon.

Podařilo se mu zachránit svého syna a vnoučata, ale neodjel s nimi do bezpečí. Zůstal a přidal se k vojákům bojujícím proti teroristům, kteří nepřestávali ohrožovat účastníky festivalu.

„To není bojiště, to je masakr.“ Mezi oběťmi v kibucu měly být i děti bez hlavy

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám