Hlavní obsah

Tvrdé střety severně od Kyjeva, klíčové boje na východě Ukrajiny

– Kyjev • Aktualizováno

Již několikátý den se vedou tvrdé střety severně od Kyjeva ve městech Irpiň a Hostomel. Klíčové boje se ale odehrávají na východě Ukrajiny. Poté, co v pátek Kreml oznámil, že se bude soustředit na ovládnutí Donbasu, se hlavním bojištěm stala oblast mezi Izjumem a Záporožím, kde se rovněž nachází podstatná část ukrajinské armády.

BEZ KOMENTÁŘE: Mrtvé tělo ruského vojáka a zničená vojenská technika nedaleko KyjevaVideo: AP

 
Článek

Podle zpráv přicházejících ze severu i jihu Ukrajiny se zdá, že Rusko upustilo od pokračování rozsáhlé ofenzivy. Podle vyjádření generálplukovníka ruského generálního štábu Sergeje Rudskoje se nyní invazní síly budou soustředit na získání kontroly nad Doněckou a Luhanskou oblastí.

Sever: Boje o Irpiň a Hostomel

Situace na sever od Kyjeva je stále nepřehledná. Před několika dny oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany, že jeho síly v podstatě obklíčily ruské jednotky v obcích Irpiň, Buča a Hostomel. Jak v pondělí ráno uvedly úřady, v Irpini a Hostomelu nyní probíhaly těžké boje.

V pondělí večer Ukrajinci uvedli, že se jim podařilo měst Irpiň zcela ovládnout, napsala s odkazem na starostu agentura Reuters.

Město Černihiv zůstává odříznuto, ruské jednotky dobyly vesnici Slavutyč v blízkosti černobylské elektrárny. Starosta města Jurij Formičev nicméně v neděli uvedl, že město v neděli zase opustili.

Nejasná je rovněž situace v oblasti mezi městy Černihiv, Brovary a Sumy. Podle velitele Charkovské regionální vojenské správy Oleha Syněhubova se ukrajinským silám podařilo osvobodit několik obcí. Je mezi nimi i Trosťanec zhruba padesát kilometrů od města Sumy. Ukrajinská 93. mechanizovaná brigáda zveřejnila záběry svých vojáků ve městě a také záběry zničené ruské techniky. O město Ochtyrka se vedou stále boje.

Ukrajinské jednotky mají pod kontrolou zemědělskou oblast východně od Kyjeva okolo obce Rudnicke v brovarské oblasti. Brání tak ruským jednotkám v postupu směrem ke Kyjevu z východní strany.

Východ: Klíčové boje o Izjum

Pro kremelský plán jsou nyní město Izjum a oblast kolem něj klíčové. Spojením jednotek postupujících ze severu a jednotek postupujících u Záporoží by došlo k odříznutí velké části ukrajinské armády.

V ulicích samotného města Izjum už několik dní probíhají těžké boje. „Situace tam je extrémně komplikovaná. Těžké boje pokračují,“ uvedl v neděli jeden z místních radních Maksym Strelnyk. Rusové před dvěma dny zasáhli mimo jiné televizní věž ve městě.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Západně od města operuje ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda, která podle fotek zveřejněných na sociálních sítích dokázala vytlačit ruskou 138. motostřeleckou brigádu z vesnic Mala Rohan a Vilchivka a dobýt vesnici Husarivka ležící zhruba 20 kilometrů od Izjumu. Ruským jednotkám se ale podařilo dobytím vesnice Kamjanka na jihu Izjumu odstřihnout ukrajinské síly ve městě.

Rusko se soustředí na ovládnutí Donbasu

Válka na Ukrajině

V oblasti Doněcku a Luhansku pokračují intenzivní boje. Obě strany se předhánějí ve vypočítávání zničené vojenské techniky. Jeden z velitelů lidové milice doněckých separatistů Eduard Basurin tvrdí, že za posledních 24 hodin byly sestřeleny tři rakety, které ukrajinské síly vypálily na civilní cíle. Naopak ukrajinská armáda hlásí, že ozbrojené síly odrazily pět nepřátelských útoků a zničily techniku nepřátel, jako jsou tanky či bojová vozidla.

Jih: Peklo v Mariupolu pokračuje

Pokračuje pomalé a krvavé dobývání města Mariupol. Ve městě zůstalo podle informací místních úřadů stále ještě přes 100 tisíc civilistů, v ulicích se vedou urputné boje.

Mariupol Rusům dál vzdoruje

Válka na Ukrajině

Ze západu postupují do centra města jednotky 68. gardového tankového pluku, z východu pak jednotky Čečenců a Rosgvardia (Národní gardy). Boje se soustředí u průmyslového města Kryvyj Rih, v Záporoží, u přístavního města Mykolajiv a Huljajpole.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský voják. Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám