Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračuje ruská ofenzíva na východě Ukrajiny, západní zpravodajské služby se domnívají, že se Rusko chystá na Den vítězství 9. května vyhlásit Ukrajině oficiálně válku. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal nařízení o zavedení odvetných sankcí reagujících na „nepřátelské kroky některých zemí a mezinárodních organizací“. Dění na Ukrajině sledujeme v on-line reportáži.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Shledání příbuzných v Záporoží.

Článek

23:30 - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov svými výroky o židovském původu Adolfa Hitlera přesouvá vinu za nacistické zločiny na židovský národ, řekl dnes v pravidelném večerním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko se podle něj nejspíš nikdy nepoučilo z druhé světové války, napsal ruskojazyčný web stanice BBC.

Zelenskyj: Lavrov svými výroky přesunul vinu z nacistů na Židy

Válka na Ukrajině

22:20 - Spojené státy mají „vysoce důvěryhodné“ zprávy od rozvědek o tom, že se Moskva brzy pokusí anektovat část východní Ukrajiny, řekl novinářům americký velvyslanec při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Carpenter.

Rusko se pokusí anektovat Donbas, tvrdí americký velvyslanec

Válka na Ukrajině

21:44 - Byl identifikován první přímo podezřelý z brutálních vražd civilistů ve městě Buča, ležícím nedaleko Kyjeva. Podle ukrajinských úřadů se jedná o velitele oddílu ruské Národní gardy Sergeje Koloceje. Na Facebooku o tom informovala generální prokurátorka Iryna Venediktová.

21:02 - Rusové stupňují ofenzívu v Charkovské, Luhanské a Chersonské oblasti, informuje ukrajinský generální štáb. Podle něj se ruské jednotky snaží dobýt města Rubižne a Popasna a získat plnou kontrolu nad regionem.

20:46 - Portugalská státní tajemnice pro migraci Sara Guerreirová  rezignovala na funkci. Stalo se tak v době, kdy čelila kritice kvůli údajné špionáži ukrajinských uprchlíků ze strany lidí s vazbami na Rusko, kteří se angažují v pomoci migrantům, uvedla agentura EFE. Guerreirová ale náhlý odchod z funkce, v níž byla teprve od konce března, vysvětlila svými osobními důvody.

20:27 - Rusko se připravuje na všeobecnou mobilizaci, tvrdí zpravodajské ředitelství ukrajinského ministerstva obrany. Podle jeho šéfa Kyryla Budanova, kterého cituje deník The Kyiv Independent, začala ruská Federální agentura pro státní rezervy s inspekcí potravinových zásob potřebných pro armádní účely.

19:46 - Cílem Německa je, aby se Rusko stáhlo z ukrajinského území, řekl německý kancléř Olaf Scholz. Německo nikdy nepřijme anexi Krymu. Bez míru s Ukrajinou neskončí sankce.

19:28 - Ruské střely zničily budovu lysyčanského gymnázia z 19. století, která patřila k historickým památkám, informuje server Nexta.

19:17 - Oděsu zasáhla ruská raketa, podle místních úřadů si útok vyžádal oběti i škody. Podle prvotních informací zemřel 13letý chlapec, píše Unian.

18:01 - Ukrajina obdrží od Světové banky 495 milionů eur (12,375 miliardy korun), informovalo ukrajinské ministerstvo financí. Peníze může využít na humanitární, sociální a zdravotní potřeby a také na pomoc uprchlíkům.

17:56 - Zaměstnanci dánských doků odmítli poskytnout pohonné hmoty tankeru Sunny Liger, který veze 60 tisíc tun dieselu z ruského přístavu Primorsk, informuje agentura Bloomberg.

17:41 - Ukrajinští prokurátoři a policie identifikovali prvního podezřelého z podílu na masakru v Buči. Velitel ruské Národní gardy Sergiy Kolotsei je podezřelý, že zabil čtyři neozbrojené ukrajinské muže.

Podle zjištění ukrajinských vyšetřovatelů Kolotsei také mučil dalšího civilistu. O případu informuje Euromaidan Press na svém Twitteru.

15:15 - Velvyslanectví USA se nejspíš vrátí do Kyjeva do konce května, pokud to dovolí podmínky na místě, oznámil dnes úřad podle agentury Reuters.

14:34 - Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová vyjádřila Polsku vděčnost za humanitární a další pomoc Ukrajině.

12:30 - Ruská armáda bombardovala most přes řeku Dněstr. Další exploze byly slyšet na předměstích Oděsy.

12:04 - Pražský magistrát poskytne ze svého rozpočtu na pomoc ukrajinským uprchlíkům dalších 250 milionů korun. Peníze půjdou na humanitární pomoc, vzdělávání dětí nebo na zajištění ubytování a dopravy.

11:33 - Austrálie začala dodávat na Ukrajinu obrněná vozidla.

11:25 - Ruští generálové údajně připravili podrobný plán na invazi do Moldavska. S odkazem na zdroje v ukrajinské armádě to v pondělí napsal britský deník The Times. Úspěšná operace by umožnila ruské armádě zaútočit na klíčový ukrajinský přístav Oděsa ze západu.

Rusko napadne neutrální Moldavsko, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

11:12 - Od zahájení ruské invaze odešlo z Ukrajiny do sousedních států 5,5 milionu lidí, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Za poslední dva dny překročilo hranice sousedních států 70 555 lidí.

10:38 - Během bojů ve Slavjanské oblasti byla sestřelena ukrajinská stíhačka Mig-29, uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

10:21 - Rusko od začátku invaze na Ukrajinu nasadilo přibližně dvě třetiny veškerých svých pozemních sil, uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek. Na východě Ukrajiny pokračují ruské síly v ofenzivě ve směru od Izjumu v Charkovské oblasti na Slovjansk a Barvinkove a na jihozápadě země se soustředí na zlepšení své pozice v Chersonské oblasti.

Rusko ve válce nasadilo už dvě třetiny veškerých svých pozemních sil, tvrdí Britové

Válka na Ukrajině

10:02 - Česko v neděli udělilo ukrajinským běžencům 1238 speciálních víz, téměř o čtyři stovky více než před týdnem. Celkově dostalo víza již 320 tisíc Ukrajinců.

9:50 - Ruské jednotky obnovily ostřelování mariupolských oceláren Azovstal, jakmile skončila evakuace části lidí z hutí, uvedl ukrajinský velitel.

9:34 - Dánsko od pondělí obnovuje činnost svého velvyslanectví v Kyjevě, uvedla agentura Ritsaus Bureau.

9:31 - Maďarsko se nadále staví proti jakémukoliv embargu na dovoz ropy a plynu z Ruska, řekl mluvčí vlády. Postoj Berlína tak Budapešť nepodporuje.

9:09 - Ruská plynárenská společnost Gazprom od ledna do dubna meziročně snížila objem dodávek do EU a Turecka o 27 procent, export do Číny prudce vzrostl.

Gazprom snížil dodávky plynu do EU a Turecka, do Číny naopak výrazně zvýšil

Válka na Ukrajině

9:07 - Ruský raketový útok zasáhl v Dněpropetrovské oblasti sklad obilí. Tamější guvernér Valentyn Rezničenko uvedl, že se útok odehrál v okrese Synelnykivskyj a nebyly hlášeny žádné oběti.

9:03 - Ukrajina může kvůli blokádě Černého moře přijít o desítky milionů tun obilí, což vyvolá potravinovou krizi v Evropě, Asii a v Africe, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

8:05 - Německo podporuje společné unijní embargo na dovoz ropy z Ruska, prohlásila v televizi ARD německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení).

Německo podle Baerbockové podporuje unijní embargo na dovoz ruské ropy

Zahraniční

8:03 - O východu Ukrajiny se bude rozhodovat v Turecku při případné schůzce ruského a ukrajinského prezidenta Vladimira Putina a Volodymyra Zelenského, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

7:40 - Moskevské Velké divadlo zrušilo balet Nurejev režiséra Kirilla Serebrennikova a operu Don Pasquale režiséra Timofeje Kuljabina, které byly naplánovány na květnové svátky. V divadle neuvedli příčinu tohoto rozhodnutí, ale oba režiséři vystoupili proti válce proti Ukrajině. Oba se nyní nacházejí mimo Rusko, uvedl na svém webu list Kommersant.

7:11 - Ruská armáda převelela část jednotek z Mariupolu k obci Popasna, aby posílila pozice před útokem na Slovjansk a Severodoněck. Uvedl server Ukrajinska pravda s odkazem na pravidelnou zprávu ukrajinského generálního štábu.

Rusové stahují síly z Mariupolu, potřebují je jinde

Evropa

06:24 - Finsko plánuje na své východní hranici nainstalovat nové hraniční bariéry, současný plot je z ostnatého drátu.

06:15 - Ruská policie během prvomájových akcí zadržela nejméně 32 lidí, a to i za účast na protestech proti válce s Ukrajinou, uvedla stanice BBC.

05.55 - Evakuace civilistů v Mariupolu začne už v 7:00 tamějšího času, tedy o hodinu dřív, než se plánovalo, uvedl poradce starosty Petro Andrjušenko. 

05:26 - Ruská blokáda ukrajinských přístavů brání exportu 4,5 milionu tun ukrajinské pšenice, tvrdí OSN.

05:20 - Ruské síly provádějí intenzivní dělostřelecké ostřelování oblastí na jihu Ukrajiny a jsou 50 kilometrů od města Kryvyj Rih.

05:00 - Od začátku ruské invaze se podařilo humanitárními koridory zachránit z oblastí bojů přes 350 tisíc lidí, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj.

04:58 - V Bělgorodu na západě Ruska zazněly dva silné výbuchy. Podle gubernátora Gladkova nejsou hlášeny škody či oběti nebo ranění.

V ruském Bělgorodu zahřměly dvě exploze

Evropa

0:36 - Ukrajinský ministr obrany Olexij Reznikov se nechal slyšet, že ruští vojáci v okolí Kyjeva zabili ženu a její dítě následně přivázali k její mrtvole. Když se záchranáři pokoušeli dítě zachránit, explodovala nastražená mina a dítě zabila.

23:37 - OSN potvrdila, že probíhá operace s cílem evakuovat lidi zablokované ruskými jednotkami v železárnách a ocelárnách Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu.

22:38 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že ruští vojáci na Ukrajině nebudou uměle plnit úkoly k nějakému danému datu včetně dne vítězství, který připadá na 9. května. Nepřímo tím přiznal, že žádné úspěchy k tomuto datu není potřeba hlásit, protože hlavní je minimalizovat ztráty na ukrajinském civilním obyvatelstvu i ruských vojácích.

21:55 - To, že je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Žid, podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova neznamená, že na Ukrajině nejsou nacistické prvky. I Hitler podle něj v sobě měl židovskou krev.

Lavrov: Že je Zelenskyj Žid? To byl i Hitler. Na Ukrajině jsou i tak nacistické prvky

Zahraniční

21:36 - Švédsko a Dánsko předvolají ruské velvyslance kvůli narušení vzdušného prostoru obou skandinávských zemí. S odkazem na prohlášení diplomatických sborů o tom informovala agentura AFP. Ruské průzkumné letadlo v pátek večer proletělo v blízkosti dánského ostrova Bornholm a vzápětí narušilo i švédský vzdušný prostor.

Švédsko a Dánsko předvolají ruské diplomaty kvůli narušení vzdušného prostoru

Zahraniční

21:17 - Německo nebude dodávat tanky na Ukrajinu, dokud je nebudou dodávat i další západní země. Uvedl to kancléř Olaf Scholz. Firma Rheinmetall nabízí Ukrajině ze svých skladů nejméně 50 tanků Leopard 1, o které má Kyjev zájem.

20:21 - Záběry ruských tanků s utrženými věžemi vzbuzují zájem expertů. Nejde totiž o ojedinělé případy. Podle západních expertů tkví problém v samotném designu ruských tanků, respektive v systému automatického nabíjení a jeho umístění. Rusko však otázku dlouho neřešilo, i když je tato slabina známa od války v zálivu.

Ruské tanky mají zásadní konstrukční chybu, karusel s municí pod věží

Evropa

19:08 - V Kurské oblasti byl v neděli vážně poškozen železniční most. Ruské úřady to považují za výsledek sabotáže. V Bělgorodské oblasti hoří jeden z vojenských objektů.

U Kursku byl zničen most, u Bělgorodu hoří vojenský objekt

Evropa

18:13 - Německý kancléř Olaf Scholz v prvomájovém projevu v Düsseldorfu slíbil další pomoc Ukrajině, a to včetně té vojenské. Od řady demonstrujících, kteří do západoněmeckého města přišli oslavit svátek práce, za to sklidil hlasitou kritiku. Z davu se podle veřejnoprávní televize ARD ozývala slova jako válečný štváč a lhář.

17:19 - Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov byl údajně raněn při ukrajinském ostřelování velitelského stanoviště u Izjumu. Nepotvrzené sdělení se objevila na sociálních sítích. Dvě velitelská stanoviště ruských sil u Izjumu se stala v sobotu terči útoku, potvrdili vysocí ukrajinští představitelé s tím, že si údery vyžádaly řadu mrtvých.

Náčelník ruského generálního štábu Gerasimov byl prý raněn

Evropa

16:51 - Hlasování spolkového sněmu otevřelo cestu dodávkám těžkých zbraní z Německa na Ukrajinu. Mluví se především o protiletadlových systémech Gepard tvořených dvojicí 35mm rychlopalných děl na podvozku tanku Leopard 1, který je také ve hře.

Na Ukrajinu se mohou dostat i německé tanky

Evropa

15:53 - Rusko zaútočilo na hangár se zbraněmi u letiště v Oděse protilodní střelou s plochou dráhou letu P-800 Oniks, uvedla agentura TASS.

Rusko zničilo střelou Oniks hangár s výzbrojí u Oděsy

Evropa

15:03 - Několik desítek civilistů se podařilo o víkendu evakuovat z areálu mariupolských oceláren Azovstal, kde se drží poslední ukrajinští obránci města. Uvedla to ruská i ukrajinská média.

Z mariupolských oceláren se podařilo evakuovat 100 civilistů, míří do Záporoží

Evropa

13:59 - V neděli v 11:20 se zřítil v ruské Kurské oblasti železniční most na 67. kilometru dráhy ze Sudži do Sosnového Boru. Trať slouží především pro nákladní dopravu.

13:27 - Papež František v dnešním poselství označil válku na Ukrajině za „děsivý úpadek lidství“. Nejvyšší představitel katolické církve kvůli ruské invazi na Ukrajině podle svých slov trpí a pláče, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu odhalují zkázu IrpiněVideo: Reuters

12:52 - Delegace amerického Kongresu vedená předsedkyní Nancy Pelosiovou navštívila v noci na neděli Kyjev, kde hovořila tři hodiny s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Dodala, že se nenechá odradit výhrůžkami Kremlu a že USA budou dál dodávat na Ukrajinu zbraně potřebné k jejímu vítězství.

Kongresman Jim McGovern uvedl, že Rusko nevede válku jen proti lidu Ukrajiny, ale proti všem ohroženým lidem na světě, protože válka má dopad na export pšenice.

12:42 - Rusko oznámilo útok na letišti u Oděsy. „Na vojenském letišti v oblasti Oděsy byl zničen hangár se zbraněmi a municí předanými z USA a evropských zemí,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

11:53 – Prezident Miloš Zeman přirovnal počínání ruské armády na Ukrajině k vyvražďování civilního obyvatelstva. V neděli to uvedl v pořadu Partie na CNN Prima News. „V každém případě je to vyvražďování civilního obyvatelstva, které se přinejmenším brání genocidě,“ řekl Zeman k otázce, jestli Rusko provádí na Ukrajině genocidu.

Zeman se odstěhuje z Lánského zámku do bungalovu

Domácí

11:10 – Prezident Miloš Zeman nevyloučil, že by Rusko zastavilo dodávky plynu nejenom do Polska a Bulharska, ale i do dalších zemí Evropy. V nedělním pořadu Partie na CNN Prima News Zeman řekl, že se již jednou zmýlil v tom, že Rusové nejsou blázni.

„Já si myslím, že to neudělají, ale prosím vás, berte tento výrok s mojí neočekávanou pokorou,“ reagoval Zeman do dotaz, jestli nám hrozí zastavení dodávek ruského plynu, které potkalo Polsko a Bulharsko.

Zeman: Rusové se ukázali býti blázni

Domácí

10:54 – Ruské ministerstvo obrany podle TASS tvrdí, že z domů u mariupolských oceláren Azovstal v sobotu odešly dvě skupiny civilistů – celkem 46 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí Azovstalu v sobotu opustilo 46 civilistů, tvrdí ruské ministerstvo obrany.Video: Reuters

09:54 – Americká herečka Angelina Jolie, která překvapivě dorazila do západoukrajinského Lvova, musela kvůli hrozbě bombardování prchnout do krytu. Na záběrech, která přinesla ukrajinská média, je zachycena, jak tam míří společně se svým doprovodem za zvuků sirén. Ve Lvově se herečka v sobotu setkala také s uprchlíky, kteří do města dorazili z Doněcké oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Angelina Jolie se ve Lvově sešla s uprchlíky a dobrovolníkyVideo: Reuters

09:02 – Rusko plánuje zaútočit na jihu Ukrajiny z Chersonké oblasti, kde upevňuje své pozice, na města Kryvyj Rih a Mykolajiv, uvedl v neděli ukrajinský generální štáb ve své svodce. Ruská agentura RIA Novosti oznámila, že ukrajinské jednotky ostřelovaly okupované části Chersonské oblasti, přičemž mělo zemřít několik civilistů.

Rusko přisouvá posily, plánuje postup na jihu

Evropa

7:20 – Naučit se rozpoznat a zneškodnit výbušniny není činnost, o které si Anastasia Minčuková jako učitelka angličtiny na Ukrajině kdy myslela, že ji bude muset dělat. Přesto teď stojí s obličejovým štítem, vyzbrojená detektorem min, a vydává se na pole poseté varovnými nápisy, píše agentura AP. Do kurzu chodí ale například osmatřicetiletá Julija Kateliková, která odvezla své tři děti do bezpečí do Polska a sama se pak vrátila pomáhat.

Děti odvezla do Polska, vrátila se pomáhat. Ukrajinky se učí hledat miny

Válka na Ukrajině

7:12 – Několik Ukrajinců, kteří si odpykávají trest na Slovensku, požádalo prezidentku Zuzanu Čaputovou o milost, aby mohli jít bojovat za svou vlast. Jeden z nich je například ve výkonu trestu za převaděčství.

Vězni žádají o milost. Chtějí bojovat

Válka na Ukrajině

06:53 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že při ostřelování vesnic v Chersonské oblasti ukrajinskými silami zemřeli civilisté a další byli raněni. Informovala o tom dnes agentura RIA Novosti. Ukrajina na zprávu zatím nereagovala.

05:12 – Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly o tom informovaly až v sobotu. V prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP.

03:12 – Šestatřicetiletý Mychajlo Puryšev z Mariupolu se stal dobrovolníkem, když se město ocitlo v blokádě ruských sil. Nejprve vozil do obléhaného přístavu inzulín a potraviny, pak odtud pomáhal evakuovat lidi. V březnu podnikl šest takových cest, pokaždé riskoval, že najede na minu. Do Zápo­roží se mu za tuto dobu podařilo evakuovat přes dvě stovky lidí.

Dobrovolník z obklíčeného Mariupolu vyvezl 200 lidí

Válka na Ukrajině

00:09 – Vojenská přehlídka na Rudém náměstí bude skromnější než v minulých letech. Na květnové akci se neobjeví některé zbraně, výrazně omezená bude zejména prezentace dělostřelectva i systémů protivzdušné obrany, plyne z programu zveřejněného vojenským listem Krasnaja zvjozda.

Na vojenské přehlídce na Rudém náměstí budou chybět některé zbraně

Evropa

23:55 – Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko dnes podle listu The Kyiv Independent prohlásil, že ruští vojáci za dva měsíce války zabili dvakrát více obyvatel Mariupolu než nacisté, kteří Mariupol během druhé světové války okupovali dva roky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při ostřelování Lukašivky v Černihivské oblasti byl zničen i kostel z roku 1913Video: Reuters

23:01 – V Budapešti se konaly v sobotu hned dvě demonstrace. Zatímco účastníci demonstrace na Náměstí Ference Deáka v Budapešti odsoudili ruskou agresi vůči Ukrajině, demonstranti na budapešťském Náměstí svobody u památníku sovětských vojáků, kteří zahynuli v bojích o maďarské hlavní město ve druhé světové válce, se netajili sympatiemi k Rusku a prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Nejednotné Maďarsko. Demonstrovalo se na podporu Ruska i Ukrajiny

Evropa

22:10 – Rusko už určilo termín, kdy vystoupí z programu mezinárodní orbitální stanice ISS, sdělil v sobotu ředitel agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Uvedl, že datum zatím nezveřejní, ale v příštím roce to nebude, napsala agentura TASS.

Rusko odejde z mezinárodní orbitální stanice ISS. Ale tají kdy

Evropa

21:53 – Ukrajinská armáda dnes uvedla, že v Doněcké a Luhanské oblasti odrazila 14 útoků protivníka. Zničila při tom desítky kusů vojenské techniky a zneškodnila na dvě stovky ruských vojáků. Počty ale nelze nezávisle ověřit.

20:50 – Britský premiér Boris Johnson přislíbil Kyjevu další podporu. „Potvrdil, že Spojené království poskytne další vojenskou pomoc, aby Ukrajincům poskytlo vybavení potřebné k obraně,“ uvedl mluvčí Johnsona po telefonátu šéfa britské vlády se Zelenským.

19:36 – Rusko tvrdí, že jeho letectvo dnes zabilo přes 200 ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel. Ruské rakety prý navíc zasáhly 17 ukrajinských vojenských objektů a zničily také jedno velitelské stanoviště a sklad raket a dělostřelectva. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ruské armády.

18:30 – Ukrajina a Rusko se dohodly na další výměně zajatců. Na Ukrajinu se v sobotu vrátilo 14 lidí, sedm civilistů a sedm vojáků, včetně jedné těhotné vojačky. Na sociálních sítích to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Moskva jako v předchozích případech o výměně zatím mlčí.

Těhotná vojačka se vrátila na Ukrajinu. Premiérka potvrdila výměnu 14 zajatců

Válka na Ukrajině

17:52 – Ruská raketa podle ukrajinské armády zasáhla startovací dráhu letiště v Oděse. Ta se tak stala nepoužitelnou, napsala agentura Reuters.

17:45 – Na Ukrajině zahynul Dán, který se tam vypravil bojovat proti ruským invazním jednotkám. Dánská veřejnoprávní televize TV2 ve čtvrtek informovala o zmizení pětadvacetiletého dánského občana. Podle televize byl součástí osmičlenné skupiny, která bojovala v ukrajinském městě Mykolajiv. Šest jich nepřežilo.

„Na základě dostupných informací rodina identifikovala dotyčnou osobu a považuje ji za zesnulou,“ uvedla dánská diplomacie na dotaz AFP. Další podrobnosti nesdělila s odkazem na ochranu osobních údajů.

17:00 – Do západoukrajinského Lvova přijela americká herečka Angelina Jolie, informují některá ukrajinská média. Podle ruské služby BBC se hollywoodská hvězda, která je známá svým zapojením do charitativních projektů, objevila v jedné z místních kaváren. Co přesně bude na Ukrajině dělat, zatím není známo, poznamenala stanice.

Na Ukrajinu dorazila Angelina Jolie

Válka na Ukrajině

16:24 – Rusko přisouvá k Izjumu, kde chce pokračovat v útoku, z Bělgorodské oblasti další jednotky. Jde především o útvary z Dálného východu, uvedl v sobotu ukrajinský generální štáb. Podle zprávy britské rozvědky jsou jednotky stažené od Kyjeva vyčerpané a oslabené a Rusko je muselo sloučit.

Rusko přisouvá k Izjumu nové jednotky, stávající jsou vyčerpané

Evropa

15:05 – Hnutí Anonymous, které již na konci února vyhlásilo válku Rusku kvůli invazi na Ukrajinu, napadá jeden ruský počítačový systém za druhým. Hackeři se před víkendem pochlubili, že se jim podařilo odcizit již bezmála 10 milionů souborů a e-mailů od tamních firem a uživatelů. Všechny je následně zveřejnili na internetu.

Anonymous ukradli Rusům už 10 milionů souborů a e-mailů

Bezpečnost

14:38 – Největší světový výrobce dronů, čínská firma DJI, oznámil, že dočasně přerušuje všechny své obchodní aktivity v Rusku a na Ukrajině. Společnost se tím zřejmě snaží vyhnout možným sankcím na evropských trzích.

DJI končí v Rusku. A raději i na Ukrajině

Hardware

14:28 – Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině, slíbil dnes v telefonátu prezident Emmanuel Macron svému protějšku Volodymyru Zelenskému. Informují o tom světové agentury s odvoláním na sdělení Elysejského paláce.

Zelenskyj podle něho čerstvě znovuzvolenému francouzskému prezidentovi poděkoval za dosavadní dodávky vojenské techniky, které přispívají k ukrajinskému odporu proti ruské invazi.

Macron svůj protějšek v rozhovoru také informoval o prodloužení mise francouzských expertů, kteří pomáhají shromažďovat důkazy o zločinech spáchaných v souvislosti s ruskou agresí.

12:37 - Ruská Federální služba pro vojensko-technickou spolupráci (FSVTS) protestovala, že se Spojené státy rozhodly dodat na Ukrajinu jedenáct ruských vrtulníků Mil Mi-17, které USA koupily pro afghánské vojenské síly.

Rusové si stěžují, že USA dodávají jejich vrtulníky na Ukrajinu

Evropa

11:41 - Ruské systémy protivzdušné obrany během noci sestřelily 18 ukrajinských dronů a dvě rakety z raketometů, řekl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Všechny měly být sestřeleny nad územím Ukrajiny. Mezi sestřelenými drony mají být tři turecké Bayraktary TB-2. Čísla nejde ověřit.

11:15 - Rusko přišlo na Ukrajině o 108 tanků a 2445 obrněných vozidel, uvedla ukrajinská armáda. Čísla nelze ověřit.

11:09 - Sberbank CZ nepodala rozklad proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence, potvrdil mluvčí. K věcné správnosti rozhodnutí ČNB má výhrady. Míří do likvidace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám