Hlavní obsah

Vězni žádají o milost. Chtějí bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Několik Ukrajinců, kteří si odpykávají trest na Slovensku, požádalo prezidentku Zuzanu Čaputovou o milost, aby mohli jít bojovat za svou vlast. Jeden z nich je například ve výkonu trestu za převaděčství.

Foto: Roman Baluk, Reuters

Členové ukrajinské domobrany nabíjejí zásobníky během taktických cvičení.

Článek

„V mé rodné zemi se válčí. Chtěl bych požádat, aby mi prezidentka umožnila chránit vlast a rodinu,“ napsal Andrij Chumakov, jeden z žadatelů o milost.

Na Ukrajině byl po cestě do Mariupolu nakrátko zadržen tým Červeného kříže

Válka na Ukrajině

Ministerstvo spravedlnosti Slovenské republiky má podle Moniky Kacvinské, mluvčí slovenského sboru vězeňské a justiční stráže, na stole tři žádosti Ukrajinců o udělení milosti prezidentkou. Jedná se o dva odsouzené a jednoho obviněného, kteří vykonávají na Slovensku trest odnětí svobody, resp. jsou ve vazbě, upřesnil deník SME.

Prezidentská kancelář potvrdila, že eviduje žádosti o milost ze strany občanů Ukrajiny. „K dnešnímu dni jsme jich zaznamenali devět,“ potvrdil Jozef Matej z odboru komunikace prezidentské kanceláře.

Na dlouhé lokte

Matej upozornil, že udělení milosti bývá zdlouhavý proces a je možné, že tito Ukrajinci už do války nezasáhnou. „Paní prezidentka rozhodne o milosti po předložení patřičných podkladů. Při posuzování žádostí o milost postupuje přísně individuálně a vyhodnocuje všechny aspekty,“ dodal.

Mariupol žádá svět z posledních sil o pomoc

Válka na Ukrajině

Podle psycholožky Jany Gajdošové je zmíněné chování vězňů z psychologického hlediska pochopitelné.

„Mají rodiny ve válce, takže je pochopitelné, že je to táhne domů. Je důležité posoudit každý případ zcela individuálně a vzít do úvahy, za co jsou odsouzeni. Milost by se neměla vztahovat na násilné činnosti,“ uvedla Gajdošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám