Hlavní obsah

Zeman: Rusové se ukázali býti blázni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nevyloučil, že by Rusko zastavilo dodávky plynu nejenom do Polska a Bulharska, ale i do dalších zemí Evropy. V nedělním pořadu Partie na CNN Prima News Zeman řekl, že se již jednou zmýlil v tom, že Rusové nejsou blázni.

Foto: ČTK

Miloš Zeman

Článek

„Já si myslím, že to neudělá, ale prosím vás, berte tento výrok s mojí neočekávanou pokorou,“ reagoval Zeman do dotaz, jestli nám hrozí zastavení dodávek ruského plynu, které potkalo Polsko a Bulharsko.

Zároveň se vrátil ke svému výroku ze začátku února, kdy uvedl, že Rusové „nejsou blázni“ a útok na Ukrajinu by pro ně znamenal čistý zisk jenom v tom, že dají Ukrajině jakési varování, vojenské varování, ale znamenal by pro ně daleko větší ztrátu v podobě nejrůznějších sankcí.

„Oni (Rusové) se ukázali býti blázni,“ glosoval nyní Zeman.

Zeman gratuloval Macronovi. Podporuji vaše aktivity směrem k Putinovi, napsal mu

Domácí

Doplnil, že Rusové by podle něj stejně tak byli blázni, kdyby se rozhodli ukončit dodávky zemního plynu do Evropy, která pro ně představuje klíčový trh. „Přesto není vyloučeno, že to udělají. Právě proto, že politika není jenom o racionalitě, ale je velmi iracionální,“ podotkla hlava státu.

Zdůrazňoval však, že dlouhodobý národní zájem je nebýt závislý na ruském plynu.

Pokud jde o možná řešení, uvedl, že by se přimlouval za pomalejší ústup od uhlí. Uhelná komise navrhovala do roku 2038, připomněl Zeman s tím, že by lhůtu prodloužil zhruba o dalších deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám