Hlavní obsah

Na Ukrajinu se mohou dostat i německé tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasování spolkového sněmu otevřelo cestu dodávkám těžkých zbraní z Německa na Ukrajinu. Mluví se především o protiletadlových systémech Gepard tvořených dvojicí 35 mm rychlopalných děl na podvozku tanku Leopard 1, který je také ve hře.

Foto: Profimedia.cz

Tank Leopard 1 při cvičení Bundeswehru v roce 1983

Článek

Německý ministr hospodářství Robert Habeck po schválení vládního návrhu dodávat těžké zbraně v parlamentu řekl: „Ano, Německo se k tomu zavázalo.“

„Jestli Ukrajinci chtějí tanky, měli bychom je najít,“ uvedl mluvčí vládních svobodných Marcus Faber. K vyslání tanků byl naopak rezervovaný kancléř Olaf Scholz.

Podle německého deníku Welt německá zbrojovky Rheinmetall vyrábějící kanóny a obrněné transportéry požádala o udělení souhlasu s vývozem 88 starších tanků Leopard 1A5 a 100 kusů starších bojových vozidel pěchoty Marder na stejném podvozku.

Německá firma může dát Ukrajině sto obrněných vozů. Čeká jen na Scholzův souhlas

Válka na Ukrajině

O zájmu Rheimetallu dodat na Ukrajinu tanky Leopard 1 informoval list Handelsblatt už 11. dubna s tím, že jde o 50 kusů. První by mohly být k dodání do šesti týdnů. Další by mohly dorazit později, cca do tří měsíců.

Podání žádosti o vývoz potvrdil specializovanému serveru na zbraně Jane´s ředitel Rheinmetall Landsysteme Armin Papperger.

Podle listu Handelsblatt by Rheinmetall mohl prvních deset vyřazených Marderů dodat do pěti týdnů, sedmdesát dalších však až za šest až osm měsíců.

Dodání marderů přímo ze skladů pozemních sil se brání Bundeswehr, aby ho to neoslabilo zejména v případě nasazení v silách rychlé reakce NATO. Mardery stále používají jeho motostřelecké jednotky.

Německo narychlo shání munici pro gepardy, aby Ukrajině vůbec k něčemu byly

Zahraniční

Další zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann nabízí sto samohybných houfnic Panzerhaubizte PzH2000 ráže 155 mm. Tyto houfnice s dostřelem až 40 km už slíbilo na Ukrajinu dodat i Nizozemsko.

Leopardy 1 mají slabší výzbroj

Ukrajinský blog Mezha.Media, který je zaměřený na technologie, ale uvedl, že nejpravděpodobnější jsou právě dodávky tanků Leopard 1.

Dodání nových houfnic je zřejmě možné až v roce 2024, zatím může Německo dodat náboje do těchto houfnic získaných z Nizozemska.

Zmiňuje, že ani vyřazené Mardery ze skladů zbrojovky není možné dodat hned, zatímco tanky je možné dodat nejrychleji.

Upozorňuje však, že tyto tanky nelze použít v přímých střetech s ruskými tanky T-80BVM ani T-90AM.

S gepardy od Němců pro Ukrajinu bude problém. Švýcaři vetovali vývoz munice

Evropa

Mají totiž slabší výzbroj i pancéřování. I po modernizaci tak zůstal hlavní výzbrojí britský kanon Royal Ordnance L7 ráže 105 mm, zatímco z Polska i ČR dodávané ruské tanky T-72 mají kaony ráže 120 mm.

Leopardy 1A5 vážící jen 42 tun mají také slabší pancéřování zejména na bocích a na vrchní části korby.

V šedesátých letech, kdy se teprve vyvíjely reaktivní pancíře a další prostředky ochrany proti kumulativním střelám, se sázelo hlavně na rychlost, Leopard může jezdit rychlostí až 65 km/h.

Slabší pancéřování a výzbroj ale neznamenají, že by tento tank nenašel na Ukrajině uplatnění. Mohl by se použít v druhém sledu v záloze nebo v boji proti obrněným transportérům.

Reklama

Výběr článků

Načítám