Hlavní obsah

Rusové si stěžují, že USA dodávají jejich vrtulníky na Ukrajinu

Moskva

Ruská Federální služba pro vojensko-technickou spolupráci (FSVTS) protestovala, že se Spojené státy rozhodly dodat na Ukrajinu jedenáct ruských vrtulníků Mil Mi-17, které USA koupily pro afghánské vojenské síly.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Mil Mi-17 afghánských sil v roce 2012

Článek

„Ruská FSVTS dává najevo protest proti jakémukoli nelegálnímu transferu výzbroje a vojenského vybavení ruského (sovětského) původu, včetně vrtulníků dodaných Rosoboronexportem v rámci velkého kontraktu s Pentagonem podepsaného v roce 2011 na Ukrajinu,“ uvedl FSVTS v prohlášení zveřejněném 27. dubna.

FSVTS dodala vrtulníky pro potřeby afghánské armády, a nemohou tak být předány nebo reexportovány třetí straně bez souhlasu Ruské federace.

Ukrajina dostala bojová letadla, uvedl Pentagon. Kyjev to popírá

Válka na Ukrajině

Podle FSVTS bylo rozhodnutí voluntaristické a v rozporu s mezinárodním právem. V protestu citoval i dokument o tom, kdo měl být konečným uživatelem Milů Mi-17.

Vrtulníky měla původně dostat afghánská armáda, protože její piloti je uměli ovládat, nakonec však dostala americké vrtulníky Black Hawk a menší MD 530F.

Vrtulníky jsou součástí jednoho z balíků americké vojenské pomoci Ukrajině.

Podle některých zdrojů se o jejich předání jednalo už v lednu, tedy ještě před ruským útokem na Ukrajinu, který je porušením Charty OSN zakazující zahájit útočnou válku.

Reklama

Výběr článků

Načítám