Hlavní obsah

Švédsko a Dánsko předvolají ruské diplomaty kvůli narušení vzdušného prostoru

– Stockholm/Kodaň

Švédsko a Dánsko předvolají ruské velvyslance kvůli narušení vzdušného prostoru obou skandinávských zemí. S odkazem na prohlášení diplomatických sborů o tom informovala agentura AFP.

Foto: Reuters

Ruský letoun MiG-35

Článek

Ruské průzkumné letadlo v pátek večer proletělo v blízkosti dánského ostrova Bornholm a vzápětí narušilo i švédský vzdušný prostor.

„Ruský velvyslanec je na zítřek (pondělí) předvolán na ministerstvo zahraničí. Další narušení dánského vzdušného prostoru Ruskem. Je to naprosto nepřijatelné a v současné situaci obzvláště znepokojivé,“ napsal na twitteru dánský ministr zahraničí Jeppe Kofod.

„Bylo to průzkumné letadlo, které bylo v našem vzdušném prostoru velmi krátkou dobu. Dvě dánské stíhačky F-16 okamžitě zasáhly,“ řekl agentuře AFP mluvčí dánského ministerstva obrany Henrik Mortensen.

Stoltenberg: Finsko a Švédsko můžeme přijmout do NATO rychle

Evropa

Dánsko, členský stát Severoatlantické aliance, tento typ incidentů podle Mortensena řeší jen zřídka.

Švédsko, které není členem NATO, ale vstup zvažuje, uplatní podle ministerstva zahraničí „postupy zavedené pro tyto případy, včetně předvolání zástupce příslušného státu“.

Při podobném incidentu na začátku března narušily švédský vzdušný prostor nad Baltským mořem čtyři ruské vojenské letouny.

Švédsko i sousední Finsko zvažují po ruské invazi na Ukrajinu členství v NATO. Moskva varovala, že takový krok by měl následky.

Švédsko směřuje do NATO zdráhavě, Finové neváhají

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám