Hlavní obsah

Rusko odejde z mezinárodní orbitální stanice ISS. Ale tají kdy

Moskva

Rusko už určilo termín, kdy vystoupí z programu mezinárodní orbitální stanice ISS, sdělil v sobotu ředitel agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Uvedl, že datum zatím nezveřejní, ale v příštím roce to nebude, napsala agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští kosmonauti vystoupili 28. dubna na více než sedm hodin do vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

„Rozhodnutí už bylo přijato, ale nejsme povinni o něm veřejně mluvit,“ řekl Rogozin. „Mohu říci jen jedno – v souvislosti s našimi závazky upozorníme naše partnery na konec prací na ISS rok dopředu, sdělil Rogozin. Podle něj bude Rusko na stanici působit do roku 2024.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští astronauti vystoupili do kosmu.

„Tato práce bude do značné míry souviset především nejen s demonstrací našeho postoje k dění ve světě, ale také demonstrováním naší připravenosti umístit (v kosmu) ruskou orbitální stanici,“ řekl Rogozin. Podle něj bude ruská orbitální stanice, na které už práce probíhají, multifunkční a vyvíjí ji společnost Eněrgija.

Při nedávném setkání s poslanci Liberálně-demokratické strany řekl Rogozin, že působení na ISS za dané geopolitické situace není efektivní. Dodal, že udržení ISS v provozu do roku 2030 si vyžádá kolosální prostředky, jinak se stanice rozpadne.

Reklama

Výběr článků

Načítám