Hlavní obsah

Putin rozšiřuje armádu, ale nejspíš nechystá mobilizaci, míní analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Čtvrteční rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina zvětšovat od ledna ruskou armádu nezvýší rychle její bojovou sílu, uvedl týž den washingtonský Institut pro studium války (ISW). Podle něj to naznačuje, že Putin neplánuje v blízké budoucnosti rozsáhlou mobilizaci kvůli válce na Ukrajině.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják v okupovaném Chersonu

Článek

Putin rozhodl zvýšit počet příslušníků armády o 183 000 lidí na 1 150 628. 

Institut ale upozornil, že jde o relativně malé zvýšení a že ruská armáda v posledních letech nikdy nedosáhla možného maximálního počtu, nyní má asi 850 000 vojáků. Proto se nezdá, že by šlo o krok směřující k mobilizaci.

Putin nařídil posílit armádu

Evropa

ISW navíc upozornil, že rozšiřování půjde pomalu, i když při podzimních odvodech narukuje asi 130 000 vojáků, kteří by měli pomoci zacelit ztráty z války na Ukrajině, kde ruská armáda přišla o desítky tisíc vojáků, ať už zabitých, nebo zraněných. Jejich začlenění ale půjde pomalu, protože je bude nutné vycvičit.

Válka také zmenšila výcvikové kapacity, protože mnozí vojáci zapojení do výcviku jsou na frontě a pod Charkovem byl už v půlce března zničen 437. výcvikový pluk.

Ztráty by mohly pomoci nahradit nově budované dobrovolnické prapory, které zatím nespadají pod armádu. I ty se však budou obtížně naplňovat a problémem bude i u nich kvalita výcviku. Ruská armáda by také mohla zařadit do svých složek milice samozvaných lidových republik na Donbasu.

Nelze vyloučit, že navýšení celkového počtu sil vniklo právě z tohoto důvodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám