Hlavní obsah

Politici versus média: Jak dlouho potrvá válka na Ukrajině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se Německo a Severoatlantická aliance netají, že válka na Ukrajině může trvat ještě sedm až devět let, a rovněž oficiální ukrajinští představitelé hovoří „spíše o maratonu než o sprintu“, v mediálních diskusích často zaznívá opak. Americký politolog ruského původu Andrej Piontkovskij v rozhovoru pro ukrajinskou televizi Espresso uvedl, že „nemůže existovat žádný koncept dlouhé války“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Boje na Ukrajině

Článek

„Podívejte se, dnes je situace na frontě pro ukrajinskou stranu celkem úspěšná, a to při absenci letectva a (raket) ATACMS. Představte si, že bychom měli dvě stě F-16 a dvě stě ATACMS. O jak dlouhé válce bychom mohli mluvit? Skončila by ve stejném časovém horizontu jako ázerbájdžánská protiteroristická operace v Náhorním Karabachu. To je realita, s níž se nyní lidé v Putinově prostředí potýkají,“ uvedl v hypotetické rovině politolog.

Piontkovskij poznamenal, že lidé v SSSR vyrůstali na seriálu Sedmnáct zastavení jara o sovětském rozvědčíkovi Stierlitzovi a pamatují si poslední dny nacistického vůdce Adolfa Hitlera. „Co si mysleli tehdejší Himmlerové? Chtěli uzavřít mír s Američany s jediným cílem – udržet si moc v poválečném Německu,“ uvedl Piontkovskij.

Podle něj takto uvažují i lidé v okolí ruského prezidenta. „Přemýšlejí o jediném: Jak si udržet moc v Rusku, které ve válce prohrává. A tu si mohou udržet jediným způsobem, když se zbaví Putina a nabídnou Západu a Ukrajině návrh na organizovaný odchod ruských jednotek z okupovaných území,“ prohlásil Piontkovskij s tím, že podle jeho soudu takový scénář může nastat ještě před jarem příštího roku.

Politolog: Po zabrání Karabachu může být na řadě jižní Arménie

Zahraniční

Ukrajinský vojenský expert Andrij Kramarov soudí, že Ukrajina během příštího roku získá zpět většinu svého území, poté se podle něj válka přetaví do stavu „konfliktu“. Aktivní fáze války skončí v roce 2025, prohlásil Kramarov v rozhovoru pro ukrajinskou televizi 24kanál.

Fukuyama: Výsledek přímo ovlivní tři další státy

Mnohem střízlivěji hodnotí situaci ukrajinští oficiální představitelé. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov nedávno uvedl, že pomalý postup proti dobře připravenému nepříteli v zákopech prostě odráží realitu. V tomto ohledu jsou důležitá „fakta, nikoliv diskuse“, zdůraznil.

Také Iryna Vereščuková, ukrajinská vicepremiérka a ministryně pro reintegraci okupovaných území, ještě před měsícem otevřeně říkala, že „v této válce bude cesta k vítězství dlouhá a těžká“, a je podle ní potřeba počítat s „maratonem, ne sprintem“.

Známý politolog Francis Fukuyama nedávno poukázal na to, že výsledek války na Ukrajině přímo ovlivní i osudy dalších tří států: Gruzie, Moldavska a Kazachstánu.

„V těchto zemích se může mnohé změnit. Gruzie, Moldavsko a Kazachstán se v případě ruského vítězství okamžitě dostanou pod ruský vliv, neboť Moskva si nárokuje suverénní území těchto států,“ upozornil Fukuyama.

Válka příští jaro rozhodně neskončí, řekla otevřeně ukrajinská vicepremiérka

Evropa

Ukrajina hlásí další úspěch. Na jihu brzy čeká výraznější průlom

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám