Hlavní obsah

Ukrajina hlásí další úspěch. Na jihu brzy čeká výraznější průlom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskij, který velí protiofenzivě na jižní frontové linii, prohlásil, že jeho jednotky prorazily ruské obranné linie v obci Verbove. Tarnavskij to řekl v rozhovoru pro americkou zpravodajskou televizi CNN. A dodal, že v brzké době očekává „ještě větší průlom“.

Foto: ISW

Bojiště v okolí Verbove na mapě ISW. Červená barva označuje Ruskem okupované území, o žlutém okupanti tvrdí, že ho mají pod kontrolou, modře je vyznačený deklarovaný ukrajinský postup

Článek

„Na levém křídle (u Verbove) jsme prorazili a pokračujeme v dalším postupu,“ řekl v pátečním rozhovoru pro CNN Tarnavskij.

Připustil, že ukrajinské jednotky postupují pomaleji, než se předpokládalo. „Není to jako ve filmech o druhé světové válce,“ řekl s tím, že hlavní je neztratit iniciativu, kterou nyní Ukrajinci na bojišti mají.

Průlom na jižní frontě

Tarnavského slova souzní s dalšími tvrzeními představitelů ukrajinské armády. Ti v posledních týdnech mnohokrát uvedli, že na jižní frontě dochází k průlomům. Ve své interaktivní mapě to reflektuje i americký Institut pro studium války (ISW).

Ukrajinské síly v září uvedly, že pronikly do „první linie“ ruských opěrných bodů v Záporožské oblasti, což podle CNN znamená, že se Kyjev přibližuje k rozsáhlé síti opevněných zákopů okupantů podél jižní fronty.

Dlouhodobým cílem Ukrajiny je přerušit Rusům „pozemní most“, který spojuje jejich území s dočasně anektovaným Krymem.

Tarnavskij v rozhovoru uvedl, že podle něj bude velkým průlomem protiofenzivy, pokud se Ukrajině podaří dobýt Tokmak. Toto město se nachází asi 47 kilometrů od Verbove a Tarnavskij je označil za „ruský strategický uzel“.

„Tokmak je minimální cíl,“ řekl. „Celkovým cílem je dostat se k našim státním hranicím,“ dodal.

Menší skupiny

Ukrajinská armáda se má nyní nacházet zhruba 20 kilometrů od Tokmaku, v jehož okolí se snaží prolomit několik vrstev ruské obrany. „Myslím, že k němu (k průlomu) dojde až po Tokmaku. V tuto chvíli (okupanti) spoléhají na hloubku své obranné linie,“ uvedl Tarnavskij.

„Existuje kombinace malých škodlivých obranných pozic nepřítele, které jsou v současné době umístěny velmi přesně a šikovně,“ uvedl dále ukrajinský generál. „Ale akce našich bojovníků je nutí, aby se pomalu stahovali,“ dodal.

„Počasí může být při postupu vážnou překážkou, ale vzhledem k tomu, jak se pohybujeme vpřed, většinou bez vozidel, si nemyslím, že (počasí) protiofenzivu výrazně ovlivní,“ řekl velitel ukrajinské protiofenzivy na jihu země.

„Právě teď ani nepřítel, ani my nepoužíváme velké formace, roty, prapory nebo brigády. Používáme útočné oddíly, skupiny o 10 až 15 mužích,“ vysvětlil. „Tím, že na sebe soustřeďují nepřátelskou palbu, provádějí neuvěřitelně cennou práci,“ uvedl.

Rusové se poučili

Podle Tarnavského je protiofenziva pomalejší kvůli tomu, že se Rusové již mohli poučit z předešlých ukrajinských útoků. „Rusové se učí poměrně rychle, protože nemají jinou možnost. Pokud se nepoučí, budou poraženi dříve,“ poznamenal.

Ukrajinský generál dále prohlásil, že se v ruské armádě stále „sem tam“ objeví i žoldnéři z Wagnerovy skupiny. „Nedokážu říct, jestli v Chersonské oblasti, nebo u nás (směrem k Tokmaku). Faktem je, že se jejich odznaky tu a tam objevují,“ připustil.

Podle Tarnavského jeho muži obvykle spekulovali o přítomnosti wagnerovců tehdy, když se jejich nepřítel začal chovat „kompetentněji“. „Podezření na přítomnost wagnerovců máme v tu chvíli, kdy nepřítel řeší své úkoly nestandardním způsobem,“ vysvětlil. „To nutí člověka přemýšlet, že to možná byli wagnerovci,“ dodal.

Trefa do černého. Ukrajinci vyřadili z boje několik ruských generálů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám