Hlavní obsah

Pokud se válka rozšíří do zemí NATO, vaše děti mohou umírat, řekl Francouzům Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že se Francouzi nemusí bát, že by jejich děti umíraly na Ukrajině. Francouzská armáda by totiž podle něj na Ukrajině nijak nezasáhla, pouze by poskytla výcvik Ukrajincům. Zelenskyj však varoval, že pokud se konflikt rozšíří do některé z členských zemí NATO, jejich děti by tam umírat mohly. Řekl to v rozhovoru pro francouzský list Le Monde v reakci na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o nasazení jednotek NATO na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj v rozhovoru uvedl, že když Ukrajina posílá své vojáky na výcvik do jiných zemí, trvá to zhruba dvakrát déle, než kdyby byli vycvičeni na ukrajinském území.

„Macron dobře ví, že když posíláme naše vojáky na výcvik, po návratu se musí přizpůsobit ukrajinskému prostředí a pokračovat ve výcviku tam,“ prohlásil ukrajinský prezident. „(Vyslání jednotek) neznamená, že by francouzská armáda hodlala na Ukrajině zasáhnout, mluvíme pouze o výcviku,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v souvislosti s tím prohlásil, že se Francouzi nemusí bát, že by jejich děti umíraly na Ukrajině. Zelenskyj však varoval, že pokud se konflikt rozšíří do některé z členských zemí NATO, jejich děti by tam zemřít mohly.

Vatikán obrátil. Základní podmínkou míru je podle něj konec ruské agrese

Evropa

„Vaše děti na Ukrajině nezemřou. Pokud Rusko zaútočí na zemi v Severoatlantické alianci, tak ano, mohly by tam být poslány. To je ale jiná záležitost a šlo by o kolektivní rozhodnutí NATO. K tomu nemám co říct,“ prohlásil Zelenskyj pro list Le Monde, jehož redaktor se ukrajinského prezidenta zeptal, zda se francouzská veřejnost má obávat rozšíření války.

„Naše děti umírají jen proto, že máme společnou hranici s Ruskou federací. My jsme ti, kteří za to platí největší cenu,“ odpověděl Zelenskyj.

Ukrajinský prezident v rozhovoru dále připustil, že okupanti dobyli město Avdijivka. Uvedl však, že v současné době ruské jednotky dále nepostupují a že se Ukrajincům povedlo frontu na východu země stabilizovat.

„(…) Situace na frontě je daleko lepší než v posledních třech měsících. Měli jsme potíže kvůli nedostatku dělostřelecké munice, prostředků protiletadlové obrany, střel dlouhého doletu a kvůli hustotě nasazení ruských bezpilotních letounů. Odvedli jsme ale dobrou práci proti ruskému letectvu, stabilizovali jsme situaci na východě a ruský postup jsme zastavili,“ uvedl k situaci na frontě Zelenskyj, který dále připomněl, že Rusové ztratili velké množství letadel, díky čemuž podle něj nemohou dále postupovat.

Ruské útoky u Avdijivky se zastavily. Jednotky jsou vyčerpané, píše NYT

Válka na Ukrajině

S tím ale nesouhlasí analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW), podle nichž okupanti postupují západně od Bachmutu. Podle geolokačních záběrů z 10. března ruské síly nedávno postoupily ve východní části vesnice Ivanivske, kde zaznamenaly menší územní zisky. Ruští vojenští blogeři uvádějí také postup u vesnice Bohdanivka, to ale ISW nepotvrdil.

Orbán je nebezpečný

Redaktor Le Monde se ukrajinského prezidenta dotázal také na sjednocenost Evropy v otázce podpory Ukrajiny. „Neřekl bych, že je Evropa rozdělená … Společnosti (v evropských zemích) zastávají různé názory, 90 procent lídrů je na straně Ukrajiny. A právě díky této podpoře se Ukrajině podařilo Rusko zastavit,“ uvedl prezident.

Podle něj jsou však v Evropě i „další hlasy“. „Maďarsko s Orbánem hraje nebezpečnou hru. Je to nebezpečné především pro Maďarsko. Ta země ví, co je invaze, jaké jsou důsledky fašistického režimu, a překvapuje mě, že postoj Budapešti je vůči Ukrajině takto radikální,“ sdělil. „Tím, že si Orbán bude hrát s (exprezidentem Donaldem) Trumpem, ničeho nedosáhne. Je to nezávislý vůdce. Nikdo nemá rád slabé přátele,“ dodal směrem k maďarskému premiérovi.

Na otázku, zda se Zelenskyj obává, že by se do Bílého domu opět dostal Trump, odpověděl, že nezáleží na prezidentovi, ale na lidech.

„Pokud americká společnost nezmění svůj postoj k Ukrajině, k našim společným hodnotám, k Putinovi jako nepříteli demokracie číslo jedna, bude jedno, jestli bude prezidentem Biden, nebo Trump. Oba budou brát v potaz veřejné mínění,“ uzavřel.

Trump by utnul pomoc Ukrajině, chce tak ukončit válku, řekl Orbán po návratu z USA

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám