Hlavní obsah

Trump by utnul pomoc Ukrajině, chce tak ukončit válku, řekl Orbán po návratu z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump v případě svého znovuzvolení ukončí americkou pomoc Ukrajině. Je přesvědčen, že tak ukončí válku v této zemi, protože podpora samotné Evropy nemůže Kyjevu stačit. Po svém setkání s Trumpem a návratu ze Spojených států to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán (vlevo) a americký exprezident Donald Trump při pátečním setkání na Floridě

Článek

„Je přece zřejmé, že Ukrajina nemůže stát na vlastních nohou. A pokud jí Američané společně s Evropany nebudou dávat zbraně a peníze, válka skončí,“ vylíčil Orbán Trumpův pohled v maďarské televizi M1. Republikán podle něj nechce dát na válku „ani cent“ a má podle Orbána ohledně Ukrajiny „velmi jasnou vizi, se kterou je těžké nesouhlasit“.

„Pokud se Evropané bojí Rusů nebo chtějí vysokou úroveň bezpečnosti, tak ať za to zaplatí. Buď by si měli vybudovat vlastní armádu, vlastní vybavení, nebo když k tomu použijí Američany, tak by měli Američanům zaplatit,“ vyložil dále Trumpovy úvahy Orbán.

Biden: Orbán usiluje o diktaturu

Amerika

Ten rovněž zkritizoval nynější demokratickou administrativu Joea Bidena za to, že je údajně „oddána válce“. Pokud by v listopadových volbách nynější prezident obhájil svou funkci, bylo by to podle Orbána „špatné“.

Pro Ukrajinu, která se více než dva roky brání ruské invazi, je americká vojenská a finanční pomoc klíčová. V americké Sněmovně reprezentantů se stále čeká na hlasování o balíku pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši 95,3 miliardy dolarů (2,2 bilionu korun), který již schválil Senát. Republikánští zákonodárci přitom jeho schválení podmiňují tvrdšími protiimigračními opatřeními. Zatímco Bidenova administrativa nabádá k další pomoci Ukrajině, Trump se k ní veřejně vyjadřoval spíše skepticky.

Orbán navštíví Trumpa, setkání s Bidenem zatím v plánu není

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám