Hlavní obsah

Podle omilostněného maďarského teroristy přišel čas na revizi hranic v Evropě

Známý maďarský krajně pravicový extremista György Budaházy, který byl v minulosti odsouzen za teroristické útoky a dostal milost od maďarské prezidentky, otevřeně říká, že ve vhodném čase je potřeba nastolit otázku revize stávajících hranic v Evropě. Řekl to v rozhovoru pro provládní deník Magyar Nemzet.

Foto: Profimedia.cz

György Budaházy na archivním snímku

Článek

Současná válka na Ukrajině, kam vpadla ruská invazní armáda, propukla podle Budaházyho kvůli nespravedlivě určeným hranicím.

„Rusko porušilo status quo, které na nás leželo sto let jako mučivá pouta, a to není špatné,“ řekl extremista s narážkou na Trianonskou mírovou smlouvu, kterou mnozí Maďaři nadále považují za nespravedlivou.

Podle Budaházyho má nynější Maďarsko nespravedlivé hranice, když za hranicemi tzv. mateřské země žije několik milionů Maďarů. „Musíme moudře, zodpovědně, ale rozhodně poukázat na to, že nespravedlivé hranice jsou zdrojem války. Tato válka také propukla ze stejného důvodu,“ zamýšlel se.

Maďaři opravili video o Ukrajině. Přiznali jí Krym

Zahraniční

Budaházy v rozhovoru rovněž uvedl, že válka na Ukrajině oslabuje evropskou civilizaci. „Ve válce na Ukrajině umírá na obou stranách množství zralých mužů a s ohledem na snižující se evropskou civilizaci je to velká ztráta,“ uvedl pro Magyar Nemzet.

Podobná témata opakovaně zvedají i maďarští vládní představitelé. Loni vyvolalo pozdvižení video premiéra Viktora Orbána z reprezentačního fotbalového utkání v Budapešti, kde měl kolem krku šálu, na které byla mapa Velkého Uherska. Je na ní znázorněna kromě dnešního maďarského území také část Rakouska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska, Srbska, Ukrajiny a Rumunska.

Šéf maďarské diplomacie řečnil o míru před mapou Velkého Uherska

Zahraniční

V sousedních zemích to vyvolalo rozruch a ukrajinské ministerstvo zahraničí si předvolalo maďarského velvyslance. „Fotbal není politika. Nesmíme v tom vidět, co tam není. Maďarská reprezentace je mužstvem všech Maďarů bez ohledu na to, kde žijí,“ snažil se utlumit vášně Orbán statusem na sociální síti.

Loni pobouřil Orbán také slovy o „nesmíšené maďarské rase“.

Dostal milost od prezidentky

Budaházy byl odsouzen za terorismus, ale prezidentka Katalin Nováková mu u příležitosti dubnové návštěvy papeže Františka v Maďarsku udělila milost. Budaházy byl letos v březnu právoplatně odsouzen k šestiletému trestu. Byl usvědčen z útoku na politiky v letech 2007 až 2009.

Skupiny pachatelů tehdy zaútočily Molotovovými koktejly na kanceláře tehdejších vládních stran Maďarské socialistické strany a Svazu svobodných demokratů, na bydliště vládních politiků i na bary, kde se scházela LGBT komunita. Při jednom z útoků zmlátili bývalého socialistického politika, toho času redaktora komerční televize Sándora Csintalana.

Protiútok může pro Ukrajince dopadnout tragicky, říká Orbán

Evropa

Osmnáct procent Maďarů považuje USA za nepřítele

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám