Hlavní obsah

Protiútok může pro Ukrajince dopadnout tragicky, říká Orbán

Při útoku jsou ztráty mnohem větší než při obraně, a ukrajinský protiútok tak může způsobit masakr na ukrajinské straně. V pátečním rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth to uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu

Článek

Podle Orbána jsou prý všichni na Západě nadšení z možného ukrajinského protiútoku, ale ten prý způsobí ještě víc obětí. „Ještě předtím bychom měli iniciovat mírová jednání. Za jednacím stolem je možné dosáhnout lepších výsledků než válkou,“ vyslovil přesvědčení předseda maďarské vlády.

O mírových jednáních mluví Orbán dlouhodobě, jak si je konkrétně představuje a co by mělo být jejich výsledkem, ale neříká. Moskva přitom zatím nemění plány na to, přivlastnit si silou část svrchovaného území Ukrajiny, na niž už více než rok útočí, zatímco Kyjev podmiňuje příměří stažením okupantů.

Podle maďarského premiéra se západní země domnívají, že po dodávkách zbraní Ukrajině je možné tento boj vyhrát. Orbán vyjádřil přesvědčení, že politici, kteří podporují válku, budou i v těchto zemích postupně nahrazeni, protože většina Evropanů válku nepodporuje. „Výjimkou může být Polsko,“ dodal.

Modlil se za Erdogana, opět šermoval Sorosem

Orbán také uvedl, že se modlil za vítězství Recepa Tayyipa Erdogana v tureckých prezidentských volbách. „Byla by to tragédie, pokud by nezvítězil,“ konstatoval předseda maďarské vlády.

Kandidáta turecké opozice Kemala Kiliçdaroglua označil maďarský premiér za „člověka George Sorose“. Soros je americký finančník a filantrop narozený v Maďarsku, kterého Orbán často stigmatizuje.

Erdogana označil Orbán za člověka, který stojí na straně míru. „Maďarsko dostává ruský plyn přes Turecko a v případě vítězství ,Sorosova člověka´ není jisté, že by plyn dorazil do Maďarska,“ dodal Orbán.

Zabraňte Maďarsku v předsednictví EU, odhlasovali europoslanci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám