Hlavní obsah

Nenechme se Putinem zastrašit, nabádal Scholz ve Štrasburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie by se neměla nechat zastrašit demonstrací moci ze strany Moskvy a nadále pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny. V Evropském parlamentu to v úterý prohlásil německý kancléř Olaf Scholz.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Severovýchodním směrem 2200 kilometrů od nás (ruský prezident Vladimir) Putin dnes (v úterý) ukazuje své vojáky, tanky a rakety,“ řekl Scholz podle agentury Reuters ve Štrasburku s odkazem na přehlídku v Moskvě.

„Nesmíme se těmito mocenskými hrami nechat zastrašit. Zůstaňme neochvějní v naší podpoře Ukrajiny tak dlouho, jak bude třeba,“ zdůraznil.

Vyzval také k užší spolupráci členských států a rychlým společným nákupům munice pro Kyjev.

Přehlídka v Moskvě byla nezvykle krátká. A bez tanků

Evropa

Vzkaz Putinovi

„Prosperující, demokratická, evropská Ukrajina je nejjasnějším odmítnutím Putinovy imperiální, revizionistické politiky na našem kontinentu, která je v rozporu s mezinárodním právem,“ řekl Scholz.

Německý kancléř v parlamentu promluvil u příležitosti Dne Evropy. Hovořil dále o významu partnerství s Afrikou nebo historických základech EU a vyzval k postupu v přístupových jednáních se západním Balkánem, která trvají už 20 let.

Snahu je podle něj potřeba odměnit, jinak kandidáti ztratí motivaci. Dodal také, že je potřeba normalizovat vztahy mezi Srbskem a Kosovem.

Von der Leyenová je popáté v Kyjevě. Přijela Ukrajince ujistit, že patří do rodiny

Evropa

Plán za dvě miliardy

Představitelé unijních zemí se v půlce března dohodli, že Ukrajině do 12 měsíců dodají milion dělostřeleckých granátů, a to jak z vlastních zásob, tak společnými nákupy.

Plán, který má unijní země přijít na dvě miliardy eur (48 miliard korun), však zatím zůstává jenom na papíře. Podle webu Politico je hlavním problémem neshoda mezi členskými státy ohledně toho, kdo má munici vyrobit; jestli pouze unijní zbrojaři či také ti z USA a Británie.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v dubnu tvrdě kritizoval Unii za to, že svůj slib ještě nerealizovala. „Neschopnost EU uskutečnit své vlastní rozhodnutí ohledně společných nákupů munice pro Ukrajinu je frustrující,“ uvedl na Twitteru.

Přestože Kyjev zcela závisí na západní vojenské a finanční pomoci, Kuleba už začátkem roku prohlásil, že na podporu Ukrajiny „neudělal nikdo dost“.

Neudržitelné tempo

Deník The New York Times v březnu napsal, že ukrajinská armáda vystřílí každý den u Bachmutu tisíce dělostřeleckých granátů, což je tempo, které američtí a evropští činitelé považují za „neudržitelné“.

Na to, že míra ukrajinského používání munice je „několikrát vyšší než naše současné tempo výroby“, upozornil už v únoru šéf NATO Jens Stoltenberg. „Válka na Ukrajině spotřebovává obrovské množství munice a vyčerpává spojenecké zásoby,“ podtrhl.

Na nedostatek střeliva, stejně jako na využívání nováčků s pouhým dvoutýdenním výcvikem u Bachmutu ve zřejmě nejtvrdší bitvě konfliktu si listu The Kyiv Independent v březnu postěžovali sami ukrajinští vojáci.

Unie se pře o společných nákupech munice pro Ukrajinu, Francie je blokuje

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám