Hlavní obsah

Unie se pře o společných nákupech munice pro Ukrajinu, Francie je blokuje

Zástupci členských států Evropské unie se ve středu neshodli na společném unijním nákupu munice pro Ukrajinu. Společné nákupy blokuje Francie, která trvá na tom, že munice musí být vyrobena v zemích EU, uvedl server Ukrajinska pravda.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ukrajinský voják připravuje dělostřeleckou munici u Bachmutu

Článek

EU se zavázala, že do konce letošního roku Ukrajině předá milion kusů dělostřeleckých granátů, a to jak ze skladů unijních zemí, tak prostřednictvím společných nákupů. Dodávky ze skladů však váznou, zatím EU odeslala méně než 40 tisíc kusů.

Francie však společné nákupy blokuje, upozornil server. Země požaduje, aby veškerá výroba byla evropská. „I když je produkce v evropské zemi, ale střelný prach pochází z Jižní Koreje, Francie to neodsouhlasí,“ protestoval jeden z diplomatů.

„Někteří lidé si myslí, že není kam spěchat, zatímco Ukrajina krvácí,“ uvedl jiný diplomat, citovaný Ukrajinskou pravdou.

Minulý týden se na společných nákupech munice v objemu dvou miliard eur (48 miliard Kč) dohodlo 17 zemí Evropské unie a Norsko. Francie však trvá na tom, že do nákupů by se měly zapojit pouze země z Unie.

Kamera zachytila explozi bomby, kterou si Rusové shodili na Bělgorod

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám