Hlavní obsah

Nenecháme se od USA tlačit do války, řekl Orbán. O Rusku ani slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rádio Kossuth označil Spojené státy za hlavního podporovatele války na Ukrajině. Opakovaně vyzývá, aby Západ konflikt vojenskou podporou Ukrajiny neeskaloval a nepřiživoval válku dodávkami zbraní. Nezmínil přitom, že válku začali Rusové, kteří na Ukrajinu loni v únoru zaútočili a vtrhli na její území. Invaze dosud pokračuje.

Foto: MTI, Bez zdroje

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Nenecháme se tlačit do války, nebudeme dodávat zbraně na Ukrajinu. Nepřeháním, pokud řeknu, že rozšíření války bude vést k jadernému konfliktu,“ řekl Orbán.

Dodal, že Evropané chtějí mír. „Jak se zvyšuje počet obětí, lidé se obracejí ve směru k míru, ale vedoucí představitele to ještě nezasáhlo,“ konstatoval Orbán. „Jsme blízko k tomu, aby evropští lídři posílali na frontu v nějaké formě mírové jednotky. Pokud to takto půjde dál, dorazíme ke třetí světové válce. Na první poslech to zní neuvěřitelně a zdá se, že je to přehánění, ale je to reálná hrozba,“ uvedl.

Nekonkretizoval ale, jak by chtěl míru dosáhnout. V celém zhruba půlhodinovém rozhovoru nezmínil ruský podíl na konfliktu ani jednou.

Vztahy se Spojenými státy nicméně Orbán označil za dobré, byť přiznal, že když v Bílém domě zrovna sedí republikán, bývají lepší.

Maďarsko opouští potápějící se loď. Odešlo z Ruskem kontrolované banky

Ekonomika

„Spojené státy však teď nejsou jednotné. Pokud je americký prezident z Demokratické strany, naše vztahy jsou těžší, pokud z Republikánské, tak jsou jednodušší. Maďarsko spolupracuje s tou vládou, kterou si američtí občané zvolí,“ konstatoval předseda maďarské vlády.

Rozladění jsou i Američané

Jistá nevraživost mezi zmiňovanými spojenci ze Severoatlantické aliance je patrná i na straně Washingtonu. Podle USA je Maďarsko jedinou členskou zemí Evropské unie, která se chová vstřícně vůči Rusku navzdory jeho útoku na Ukrajinu. Americký velvyslanec David Pressman vyjádřil starosti své země kvůli tomu, že Budapešť nadále s nadšením pěstuje vztahy s Moskvou.

„Děláme si starosti kvůli nadšení maďarských lídrů pro rozšiřování a prohlubování vztahů s Ruskou federací navzdory brutální ruské agresi vůči Ukrajině. Hospodářská spolupráce s Ruskem živí jeho válečnou mašinerii a ohrožuje bezpečnost transatlantického spojenectví,“ řekl velvyslanec. USA budou podle velvyslance nadále naléhat na Maďarsko, aby bralo vážně hrozby, které představuje Rusko a další země, které nesdílejí západní hodnoty, jako je demokracie a principy právního státu.

Maďarský web index.hu tento týden napsal, že Spojené státy možná zavedou sankce vůči některým maďarským občanům a znemožní jim vstup do USA. Sankce by se měly týkat osob, které jsou podezřelé z korupce.

Šéf maďarské diplomacie už je zase v Moskvě: Bez Ruska jsme přežili jen díky mírné zimě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám