Hlavní obsah

Němci si kvůli epidemii opět dělají zásoby mýdla, desinfekce a mouky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Kvůli šíření nákazy koronavirem Němci opět více nakupují toaletní papír a dezinfekční prostředky. Informoval o tom Spolkový statistický úřad. Podle něj se obyvatelé znovu zásobí i droždím či moukou, u prodeje těstovin se takový nárůst jako na jaře nezaznamenal.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Fronta Francouzů před obchodem v německém Kehlu

Článek

„Křečkování zase začíná,” napsal na Twitteru statistický úřad. Jako křečkování nebo syslení, německy „Hamsterkäufe”, se v němčině označuje nakupování zboží do zásoby hraničící s nezdravým hromaděním.

Podle statistiků se toaletního papíru minulý týden prodalo v Německu téměř dvakrát tolik (+89,9 procenta) než v průměrném týdnu před letošní koronavirovou krizí. Dezinfekčních prostředků nakoupili Němci minulý týden o 72,5 procenta a mýdla o 62,3 procenta více.

V posledním týdnu začal opět růst i prodej potravin, především mouky (+28,4 procenta) a droždí (+34,8 procenta), které lidé ve velkém nakupovali už na jaře.

Podle statistiků se mouky a droždí v létě, kdy byly denní přírůstky nakažených relativně nízké, prodávalo zhruba stejně jako před krizí. Dezinfekční prostředky a mýdlo ale lidé kupují ve zvýšené míře celý rok.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Francouz s toaletním papírem nakoupeným v Německu

„Politici a hospodářská sdružení považují zásobování zbožím denní spotřeby za zajištěné a apelují na obyvatelstvo, aby nekřečkovalo,” upozornil statistický úřad.

Německo ale čelí i nakupujícím z Francie, kteří se zásobí v německých obchodech toaletním papírem a dalšími výrobky. V Kehlu naproti Štrasburgu se tvoří dokonce fronty.

Německo patří v evropském srovnání k úspěšnějším zemím v boji s koronavirem. Také zde ale počet infikovaných v posledních dnech roste. Ve čtvrtek země poprvé ohlásila více než 10 000 nakažených za den.

Reklama

Výběr článků

Načítám