Hlavní obsah

Naloží je do vagonů? Orbán narážkou na migranty připomněl Německu nacistickou minulost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán důrazně odmítá nové návrhy o povinném umístění migrantů v členských státech Evropské unie a dopustil se přitom narážky na nacistickou minulost Německa. Upozornil na to web telex.hu.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

V pátečním rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth totiž Orbán k otázce možného přerozdělování migrantů řekl: „Řekněme, že jsou v Německu, tito migranti. Vezmou je, soustředí na jedno místo a dají v Německu do vagonů? A pak je přivezou k nám, tady je vyloží a my je tu budeme držet?“

Telex.hu upozornil, že tato narážka na nacistické transporty smrti není prvním případem, kdy Orbán srovnává současné Německo a Evropskou unii s obdobím nacismu. V minulosti přirovnal sídlo Evropské komise k Vlčímu doupěti Adolfa Hitlera. „Už musím udělat jedinou věc, vejít do vlčího doupěte,“ poznamenal, když šel na jednání do Bruselu.

Letos v květnu ostře kritizoval unijní snahy o bližší integraci členských zemí. „Byzanc, Karel Velký, Napoleon, Hitler, všichni snili, i když na jiném základě, o evropské jednotě,“ řekl.

Konec odkladů? Maďarský parlament zařadil hlasování o vstupu Švédska do NATO na červencovou schůzi

Evropa

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová před deseti lety řekla, že není potřeba vyhrožovat Maďarsku vyloučením z EU, a použila příměr, že „není potřeba hned posílat jízdu“. Orbán tehdy reagoval: „Němci už jednou do Maďarska poslali jízdu ve formě tanků. Nebyl to dobrý nápad, neosvědčil se.“ Když letos v březnu Orbán přistál v Berlíně, na sociální síti to komentoval slovy „Orel přistál“. Byl to odkaz na dílo Jacka Higginse, které bylo i zfilmováno. Malá německá jednotka přistane ve Velké Británii s cílem unést Winstona Churchilla.

Maďarskému historikovi Krizstiánu Ungvárymu výše zmíněná případy připomínají putinovskou propagandu. „V očích maďarských voličů mají zdiskreditovat spojenecký systém, jehož jsme součástí. Tyto kroky jasně poukazují na možný huxit (odvozeno od brexit – pozn. redakce),“ konstatoval maďarský historik.

Válka se na bojišti nerozhodne, vyrazil šéf maďarské diplomacie na obranu Orbána

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám