Hlavní obsah

Válka se na bojišti nerozhodne, vyrazil šéf maďarské diplomacie na obranu Orbána

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó míní, že válka na Ukrajině se nerozhodne na bojišti. „Tam jsou jen mrtví. Každý jeden den války znamená smrt stovek, možná tisíců (kdo to může říct přesně) lidí,“ napsal. Hájil přitom maďarského premiéra Viktora Orbána, který varoval, že chystaná protiofenziva může způsobit ztráty především Kyjevu.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

Podle Szijjárta je tím nejdůležitějším úkolem zachránit co nejvíc životů „Čím déle válka potrvá, tím víc lidí zemře. Řešení se musí najít za jednacím stolem. Tam se dají zachránit lidské životy. Už by bylo načase,“ napsal v příspěvku na Facebooku.

„Ukrajinští politici se pustili do Viktora Orbána, protože chce mír. Není v tom nic nového. Politici, kteří jsou na straně míru, musí stále čelit útokům a kritice. My se však nevzdáváme. Nadále jsme toho názoru, že nejdůležitějším úkolem je záchrana lidských životů,“ dodal Szijjártó.

Kousavá odpověď z Ukrajiny

Ukrajinský ministr zahraničí Dmitro Kuleba dříve na Orbánova slova reagoval ironicky, když prohlásil, že když je předseda maďarské vlády tak moudrý, ať přesvědčí ruského prezidenta Vladimira Putina, aby stáhl své jednotky z Ukrajiny. „V takovém případě ukrajinský protiútok nebude. Ukrajina chce mír, a to co nejdříve. Ale takový spravedlivý mír, který zabezpečí především územní integritu (Ukrajiny),“ citovala Kulebu Ukrajinská Pravda.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak označil Orbánova slova za legitimizaci a povzbuzení agresora. „Orbánův absurdní postoj porušuje hodnoty Evropské unie a mezinárodního práva. Je to pokus o omluvu teroristických akcí Ruska,“ dodal na Twitteru Podoljak. Také mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko zdůraznil, že k mírovým jednáním může dojít až po úplném stažení ruských jednotek z ukrajinského území.

Protiútok může pro Ukrajince dopadnout tragicky, říká Orbán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám