Hlavní obsah

Konec odkladů? Maďarský parlament zařadil hlasování o vstupu Švédska do NATO na červencovou schůzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Ratifikaci vstupu Švédska do Severoatlantické aliance zařadil maďarský parlament do programu své červencové schůze. V březnu schválili maďarští zákonodárci vstup Finska do NATO, ale hlasování o Švédsku odložili.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Maďarský parlament v Budapešti

Článek

Podle webu atv.hu by maďarští poslanci mohli schválit vstup Švédska do NATO ještě před summitem aliance ve Vilniusu. Rozpravu k této otázce ukončili ještě letos na jaře a tento bod už čeká jen závěrečné hlasování.

Schválení vstupu Švédska do aliance odkládá Maďarsko už téměř rok. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács v dubnu řekl, že „Švédsko neustále podkopává vzájemné vztahy s Maďarskem“ a k Maďarsku „projevuje nedostatek pozornosti a respektu“.

Premiér Viktor Orbán uvedl, že vztahy Maďarska a Švédska se musí zlepšit, aby mohl být schválen vstup severské země do NATO. „Vzájemné vztahy jsou špatné a my nechceme importovat tento konflikt do NATO,“ nechal se slyšet před časem Orbán.

Vstup Švédska do Severoatlantické aliance neschválilo zatím ani Turecko.

Do NATO před červencovým summitem? Nemáte nic jisté, vzkázal Švédům Erdogan

Zahraniční

Výběr článků

Načítám