Hlavní obsah

Mobilizovaní jdou na smrt, říkají ruští vojáci, kteří bojovali na Ukrajině

Nově odvedení rezervisté ruské armády na Ukrajině nic nezmohou, čeká je tam kvůli jejich neprofesionalitě a nepřipravenosti smrt. Tvrdí to ruští vojáci, kteří ať už za peníze, nebo z přesvědčení na Ukrajině v minulých měsících bojovali.

Foto: Stringer, Reuters

Pes močí na opuštěnou ruskou bojovou techniku poblíž Izjumu po úspěšné ukrajinské protiofenzivě.

Článek

Jejich výpovědi zaznamenal opoziční v Rusku zakázaný zpravodajský server meduza.io.

Kirill

„Popravdě, všichni tam zemřou. Zmrzačí se, nebo zemřou. Tohle není připravená armáda! Dlouho jsem sloužil jako žoldnéř, sám jsem se (na frontu) dral, a přesto se ukázalo, že jsem nebyl připravený. Hned první den jsem pochopil, že jsem udělal největší chybu ve svém životě,“ uvedl Kirill, který se před válkou prý považoval za „nabušeného patriota“ a věřil, že jde bojovat proti „nacistickým uskupením: Pravyj sektor, Ajdar, Azov“.

S ruskou armádou nakonec došel až do Izjumu. Pak se mu prý podařilo lstí z fronty utéct.

„Budou to obrovské ztráty: jestliže doteď bylo – hypoteticky vzato – na jednom čtverečním kilometru deset vojáků pěchoty, tak teď jich tam bude sedět stovka. Pod ukrajinskou dělostřeleckou palbou.“

Ruská televize zveřejnila záběry z výcviku mobilizovaných

Evropa

„Aby mohli začít ‚zabíjet Ukroše‘, jak vykřikují, tak se k nim nejprve musejí dostat! K čemu bude těch tři sta tisíc lidí se samopaly, co asi tak na přední linii ovlivní? Vždyť je to dav, nevycvičený dav. Dokonce i profesionální vojáci jsou bez letecké a tankové podpory jen dav,“ uvedl. „Už za mě chyběly tanky ani letectvo a dělostřelectvo pálilo mimo nebo občas i do nás,“ uvedl.

Anatolij

Povolávací rozkaz v minulých dnech přišel i Anatolijovi. „Hned jsem volal šéfovi odvodní komise a poslal jsem ho do pr… Urazil se, proč s ním tak mluvím. Povídám mu: a jak mám asi mluvit, když jsem si tam (na Ukrajině) odkroutil půl roku v ČVK Redut (původně elitní jednotka chránící ruské objekty v zahraničí)?“

„Některým mým známým se zrovna narodily děti, teoreticky by je povolat neměli, ale povolávají. Lidé nevědí, co mají dělat. Mnozí mají půjčky, hypotéky – kdo to bude splácet?“ podotkl.

Timur

Také Timur dává nově mobilizovaným pramalou šanci. „Problém teď není mobilizace, ale že se neplatí profesionálům. Kdyby jim platili ty prachy, co naslibovali… Chtělo by to normální výstroj a pořádné platy. Kdyby jim poslali na účet půl mega, tak by (vojáci) byli k nezastavení. Je potřeba nabírat profesionály, ne tuhle chátru,“ uvedl.

Ruský rapper Walkie spáchal sebevraždu, aby nemusel jít zabíjet

Válka na Ukrajině

Čingiz

Čingiz z Ulan-Ude bojoval u Kyjeva. Jen co jeho jednotku na jaře stáhli, rozvázal prý kontrakt a po návratu z Ukrajiny odešel z armády úplně. Teď je z něj rezervista.

„Mobilizace dokládá, že je armáda rozvrácená. Povolávají kohokoli, kdo se namane. Mnozí to nechápou, ale kádrová armáda je po půlroce zničená a teď povolávají rezervy,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám