Hlavní obsah

Fico na summitu podpoří zahájení rozhovorů o vstupu Ukrajiny do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) na nadcházejícím summitu Evropské unie podpoří zahájení rozhovorů o vstupu Ukrajiny do Evropské unie, i když Kyjev na takový krok není v současnosti připraven. Předseda slovenské vlády to řekl ve středu před poslanci evropského výboru slovenského parlamentu, který už v minulosti snahy Kyjeva o vstup do Evropské unie podpořil.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Nebudeme bránit rozhodnutí Evropské unie, aby otevřela jednání s Ukrajinou. Jde o politické rozhodnutí, nemá to nic společného s realitou. Ukrajina není absolutně připravena na otevření negociací,“ řekl Fico.

Orbán je nadále proti

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán ve středu v projevu před poslanci maďarského parlamentu opětovně varoval před zrychleným zahájením rozhovoru o vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

„Vláda v současnosti zastává názor, že rychlé přijetí Ukrajiny do Evropské unie by mělo nepředvídatelné důsledky. Zrychlený vstup Ukrajiny neslouží zájmům Maďarska, ale ani zájmům Evropské unie. Myšlenka členství Ukrajiny v Evropské unii je v tuto chvíli absurdní, směšná a neseriózní,“ řekl maďarský premiér.

Ficova vláda neschválila balík vojenské pomoci Slovenska Ukrajině

Evropa
Foto: MTI, Bez zdroje

Maďarský premiér Viktor Orbán mluví k poslancům.

Orbán zdůraznil, že Evropská unie musí dodržovat svá vlastní pravidla a Unie neměla udělit Ukrajině statut kandidátské země, protože Kyjev k tomu nesplňuje podmínky. „Pokud evropské instituce nebudou tato pravidla brát vážně, Unie prostě přestane existovat,“ dodal předseda maďarské vlády.

Maďarský premiér konstatoval, že za současné situace je členství Ukrajiny v Evropské unii v protikladu se zájmy Maďarska. „Ukrajině můžeme a musíme pomáhat, ale nikdo nemůže chtít, abychom přitom zničili Maďarsko,“ dodal Orbán.

Konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení, prohlásil v Bruselu Fico

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám