Hlavní obsah

Konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení, prohlásil v Bruselu Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konflikt na Ukrajině podle slovenského premiéra Roberta Fica nemá vojenské řešení. Prohlásil to v pátek na závěr summitu EU v Bruselu, který se mimo jiné zabýval důsledky ruské agrese vůči Ukrajině. Slovensko už podle Fica nebude Kyjevu poskytovat vojenskou pomoc, je ale připraveno Ukrajincům pomáhat při obnově země prostřednictvím humanitární a civilní pomoci. Ukrajina se od loňského února brání ruské vojenské invazi.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Šéf slovenské vlády připomněl, že na úvod dvoudenního summitu se setkal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. „My si velmi vážíme toho, že jsme členským státem Unie, EU Slovensku neuvěřitelně pomohla, pokud jde o životní úroveň, ale současně nebudu nikdy respektovat prosazování jediného silného názoru ani to, že kdo bude mít jiný názor, bude ostrakizován,“ řekl novinářům Fico.

Během setkání s von der Leyenovou i následném jednání celé sedmadvacítky slovenský premiér zopakoval, že jeho země nebude souhlasit s vojenskou pomocí Ukrajině a v případě zavádění dalších sankcí vůči Rusku bude žádat o důkladné analýzy toho, zda dané opatření nepoškodí Slovensko.

Pokud jde o revizi rozpočtu Evropské unie, Slovensko podle Fica nemá problém s navýšením svého příspěvku, ale potřebuje k tomu dobré důvody. Těmi jsou podle něj zvýšení konkurenceschopnosti EU i boj s nelegální migrací.

Ani náboj Ukrajině? Pellegrini to vidí trochu jinak

Zahraniční

Humanitární pomoc ano, náboje ne

„Už ne tak dobrý argument je Ukrajina,“ konstatoval. Slovensko je podle něj připraveno případně i navýšit civilní či humanitární pomoc Kyjevu, musí být ale splněny dvě podmínky.

Zaprvé musí Ukrajina, kterou označil za pravděpodobně nejzkorumpovanější zemi na světě, ukázat připravenost čerpat tyto peníze způsobem, který je transparentní. Zadruhé je důležité, aby se tyto peníze daly čerpat i na přeshraniční projekty, na takzvané sekundární dopady války na Slovensku.

Předseda slovenské sněmovny Peter Pellegrini, jehož strana Hlas je koaličním partnerem Ficovy stran Směr, uvedl, že zastavení vojenské pomoci Ukrajině ze strany nové vlády v Bratislavě se nedotkne komerčních zakázek.

Ukrajina v bojích nemůže zvítězit, chce to plán B, má jasno Orbán

Evropa

Slovensko po ruské invazi na Ukrajinu nejen předalo Kyjevu darem různou vojenskou techniku, ale na základě bilaterálního komerčního kontraktu mu poskytlo osm samohybných houfnic Zuzana 2, které jsou vlajkovou lodí slovenského obranného průmyslu. Výrobu dalších 16 houfnic Zuzana 2 pro Ukrajinu zaplatí podle dřívějších informací Dánsko, Norsko a Německo.

Na Fica reagoval Peskov

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že rozhodnutí Bratislavy zastavit vojenskou pomoc Kyjevu válku na Ukrajině jen těžko ovlivní.

„Slovensko nemělo tak velký podíl na dodávkách zbraní, takže to situaci jen těžko ovlivní,“ řekl Peskov.

Kreml už reaguje na Fica

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám