Hlavní obsah

Bez NATO se neubráníme, myslí si 86 procent Maďarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen sedm procent Maďarů vyjádřilo přesvědčení, že Maďarsko by se proti případnému útoku ubránilo i bez Severoatlantické aliance. Šestaosmdesát procent Maďarů se domnívá, že by to země dokázala jen za pomoci NATO, a sedm procent dotázaných se k otázce nevyjádřilo. Vyplývá to z průzkumu agentury Publicus.

Foto: Theresa Wey, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

V této otázce se vzácně shodnou voliči vládní strany FIDESZ i voliči opozice, vyplývá z průzkumu. Dvaašedesát procent Maďarů se neobává, že Maďarsko se stane součástí válečného konfliktu, ale 36% procent voličů FIDESZ a 30% voličů opozice tuto možnost nevylučuje.

Šestapadesát procent voličů opozice označilo za možnou hrozbu Rusko, ale až čtyřiasedmdesát procent voličů FIDESZ označilo za možnou hrozbu Ukrajinu. Na obranu vlasti se zbraní v ruce se necítí být připraveno až čtyřiašedesát procent Maďarů.

Osmašedesát procent voličů FIDESZ se domnívá, že míru na Ukrajině a odchodu ruských vojsk z území Ukrajiny lze dosáhnout pouze mírovými jednáními. Mezi voliči opozice toto číslo dosahuje 30 procent.

Na otázku, zda je z hlediska bezpečnosti Maďarska důležitá finanční a vojenská podpora Ukrajiny ze strany Evropské unie a NATO, odpovědělo až 83% voličů vládní strany FIDESZ záporně, a 71% voličů opozice to naopak považuje za užitečné.

Orbán: Na Ukrajině panuje hungarofobie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám