Hlavní obsah

Orbán: Na Ukrajině panuje hungarofobie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Ukrajinské zařazení maďarské banky OTP na seznam sponzorů války označil maďarský premiér Viktor Orbán (60) za hungarofobii. Řekl to v sobotu na festivalu Maďarů v rumunském městě Băile Tușnad.

Foto: MTI

Viktor Orbán při projevu v rumunském městě Băile Tușnad

Článek

V souvislosti s působením banky OTP v Ruské federaci Orbán tvrdil, že v Rusku před útokem na Ukrajinu působilo 1400 velkých západních firem, z nichž opustilo ruský trh jen 8,5 procenta.

„Zbylé firmy nechávají v Rusku na daních 3,5 miliardy dolarů. Odmítáme proto ukrajinské útoky na maličkou maďarskou OTP a považujeme je za projev hungarofobie,“ řekl předseda maďarské vlády.

Evropskou unii označil Orbán za bohatou, ale slabou. „Unie je jako zestárlý boxer. Ukazuje své vítězné pásy, ale do ringu už vstoupit nechce,“ prohlásil.

Foto: MTI

Viktor Orbán při projevu v Rumunsku

Protiruské sankce označil za neúčinné a poškozující samotnou Unii. „Unie ztrácí konkurenceschopnost a trpí inflací,“ dodal.

Maďarský premiér potvrdil, že z rumunského ministerstva zahraničí dostal seznam témat, o nichž by v Rumunsku neměl mluvit.

„Pokud přijede rumunský prezident do Maďarska a bude mít svůj projev, my mu nebudeme předepisovat, o čem může mluvit,“ poznamenal Orbán.

Projev předsedy maďarské vlády se pokusili narušit rumunští demonstranti skandováním hesla „Viktore Orbáne, tohle není tvá země“, ale policisté je do areálu nepustili.

V Rumunsku žije milionová maďarská menšina. Maďaři žijí především v částech, které před Trianonskou smlouvou z roku 1920 patřily Uhersku, tedy v Sedmihradsku.

Orbán dostal ve Vídni od Nehammera studenou sprchu v přímém přenosu. Kvůli migrantům

Evropa

„Všechno je to bla bla bla…“ Ukrajinský ministr zahraničí už nechce vyvracet Orbánovy argumenty

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám