Hlavní obsah

Europoslanci přiblížili zavedení kvót pro ženy ve vedení firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament v úterý ve druhém ze tří čtení schválil směrnici k zavedení kvót pro ženy ve vedení firem, které jsou obchodovány na burze. O větším zastoupení žen v řídicích funkcích se vede diskuse téměř deset let.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Evropský parlament. Ilustrační foto

Článek

Návrh počítá s tím, že do července 2026 musí všechny velké firmy, jejichž akcie se obchodují na burze, zvýšit podíl nedostatečně zastoupeného pohlaví - v drtivé většině jde o ženy - v řídicích orgánech společnosti. Konkrétně by to mělo být minimálně 40 procent v dozorčí radě či u nevýkonných členů správní rady nebo 33 procent všech členů.

„Přijetí směrnice o ženách ve správních radách deset let po jejím návrhu je důležitým krokem vpřed v dosažení rovnosti žen a mužů. Konečně dáváme ženám spravedlivou šanci dostat se na nejvyšší pozice v podnicích a zlepšujeme řízení společností,“ uvedla jedna ze zpravodajek návrhu europoslankyně Evelyn Regnerová.

První předložení návrhu směrnice se datuje do roku 2012. Zhruba deset let však byl návrh blokován v Evropské radě, až letos v červnu se podařilo situaci po řadě jednání rozmrazit.

Alespoň jedna rychlonabíječka elektromobilů každých 60 km, nařizuje EU

AutoMoto

Europoslanci si od předlohy slibují, že výběrová řízení budou transparentnější, jelikož se bude rozhodovat podle kvality uchazeče, nikoliv podle pohlaví. Firmy také budou muset ročně zveřejňovat počty žen a mužů ve svých řídicích a dozorčích orgánech.

„Ženy jsou inovativní, chytré, silné a dokážou mnoho věcí. Odstraňujeme jednu z hlavních překážek, které ženám brání v dosažení ‚vrcholných pozic‘, neformální mužské sítě. Od teď bude při výběrovém řízení záležet na kompetencích více než kdykoli předtím, stejně tak na transparentnosti,“ doplnila Regnerová.

V roce 2021 činil podíl žen ve vedení velkých kótovaných společností v Evropské unii pouze 30,6 procenta.

Směrnici nyní bude společně formálně schvalovat europarlament a Rada EU. Pokud projde, budou muset členské státy tato pravidla zavést do dvou let. Povinnost se nebude týkat malých a středních firem s méně než 250 zaměstnanci, které se pohybují na burze.

Aerolinky zavedly genderově svobodné odívání. Uchazeči o práci se jim teď jen hrnou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám