Hlavní obsah

Chorvatům to došlo, ceny ubytování snižují až o 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slabě obsazené hotely i apartmány donutily snížit ceny chorvatské hoteliéry a pronajímatele. Podle webu listu Danas se nejrazantněji do zlevňování pustili na Istrii, kde jsou nyní ceny nižší až o 60 procent. Na většině chorvatského pobřeží se pak ceny vrátily na loňskou úroveň.

Foto: Valamar Riviera d.d.

Dubrovnik, Chorvatsko. Ilustrační foto

Článek

Apartmány pro čtyři osoby se po šedesátiprocentní slevě dají podle Danas na Istrii pronajmout za 100 eur (2395 korun) na den. To je podle serveru cena přístupná i pro „domácí“ turisty.

Penziony na Istrii tak k začátku srpna hlásí vyprodáno. Plní se i apartmány na většině chorvatského pobřeží. „Novinkou je, že ceny jsou loňské,“ poznamenal web.

Foto: Envato Elements

Západ slunce nad vesnicí Igrane, Makarská riviéra, Chorvatsko. Ilustrační foto

„Všichni ti pronajímatelé, kteří zdražili na nereálnou úroveň, nyní rychle snižují ceny,“ řekla Barbara Markovičová, prezidentka Chorvatského sdružení rodinného ubytování.

Podle Igora Macana, majitele agentury pro pronájem apartmánů a vil, by chorvatští pronajímatelé neměli získávat klienty tím, že budou snižovat ceny, ale spíše zvyšovat kvalitu nabízeného ubytování. „A nejen to, měla by se zvýšit úroveň celé (chorvatské) destinace,“ dodal.

Foto: Valamar Riviera d.d.

Hvar, Chorvatsko. Ilustrační foto

Šéf Chorvatské asociace cestovního ruchu Boris Žgomba podle Danas upozornil, že pokud hosté nebudou spokojeni s tím, co „za své peníze dostanou, bude to mít určitě vliv na příští sezonu“. „Důvěra hostů je křehká věc,“ dodal.

Co může za zdražování v Chorvatsku? Ne euro, ale podnikatelé, trvá si na svém Prouza

Ekonomika

Na začátek přestřelili ceny

Chorvatští hoteliéři a pronajímatelé odstartovali letošní turistickou sezonu výrazným zvýšením cen zhruba o třicet procent a turisté začali rušit rezervace. Na Makarské riviéře tak na přelomu června a července podle webu Dnevnik.hr chyběla oproti loňsku zhruba třetina hostů, v Primoštenu až polovina.

Foto: archiv ACK ČR

Rabac, Chorvatsko. Ilustrační foto

Chorvatská média včetně listu Slobodna Dalmacija tehdy kritizovala, že podle nastavených cen čtyřčlenná rodina by měla jen za týden ubytování v soukromém apartmánu zaplatit 1200 eur (zhruba 28 tisíc korun) a v hotelu dokonce kolem čtyř tisíc (přes 94 tisíc korun).

Ceny pak srovnávala s nabídkou cestovních kanceláři, které týdenní pobyt all-inclusiv v Egyptě či Tunisku včetně letenky prodávaly za ceny kolem 700 eur (zhruba 16 500 korun). Původně předpovídaná rekordní sezona se tak začala „ztrácet v mlze“. Nyní asociace cestovního ruchu předpovídá, že Chorvatsko za celou sezonu navštíví zhruba tolik turistů jako loni.

Chorvaté jsou nespokojení s turistickou sezonou, píší tamní média

Ekonomika

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Chorvatska

Reklama

Výběr článků

Načítám