Hlavní obsah

Národní park Plitvická jezera: Okouzlující Chorvatsko v létě i v zimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimo běžné dovolenkové destinace na plážích Jaderského moře skýtá Chorvatsko řadu dalších přírodních krás. K takovým patří Národní park Plitvická jezera, který od roku 1979 UNESCO řadí na seznam světového dědictví.

Foto: National Park Plitvice Lakes archive

Vodopády v Národním parku Plitvická jezera

Článek

Jezera lákavá, koupání ale zakázáno

Park je přibližně o třetinu rozsáhlejší než Brno. Nachází se asi 140 kilometrů jižně od Záhřebu a 130 kilometrů severně od turisty oblíbeného Zadaru na břehu Jaderského moře. Leží u hranic s Bosnou a Hercegovinou, většinově na území Licko-senjské župy. Právě v ní najdete proslulou soustavu jezer s vodopády. Park vznikl v roce 1949, je nejstarším v rámci území dnešního Chorvatska.

Samotný název ale může překvapit. Jezera tvoří jen asi procento jeho celkové rozlohy a neprotéká jimi voda řeky Plitvice. Ta jen vodopádem spadá do blízkosti nejsevernějšího jezera. Soustava se nachází na toku Matica.

Dolní jezera zde vznikla zatopením oblasti po zřícení stropů podzemních jeskyň. V dolní, jižní části se nachází čtyři hlavní jezera, dalších 12 je v severní části parku. Mimo to se v oblasti nachází další malá, nepojmenovaná jezera.

Prostředí sice působí lákavě, koupání zde je však přísně zakázáno. Není možné ani stanovat mimo vyhrazené kempy, opouštět vyznačené stezky či si odnášet jakékoliv kousky přírody. Do parku je možné jít se psem, musí však po celou dobu návštěvy zůstat na vodítku.

Foto: bigstock.com

Plitvická jezera nepřestávají lákat

Opomíjené místo nedaleko Plitvických jezer stojí za zastavení

Cestování

Vstupenky, parkování a ubytování

Park zpravidla nabízí vstupné na jeden či dva dny. Pomáhá financovat udržování místních přírodních krás. Obdivovat je lze na několika okruzích v délce od 3 do 18 kilometrů. Vždy si před cestou zkontrolujte jejich dostupnost, může se měnit zejména vlivem počasí.

Mimo samostatné výpravy si můžete domluvit skupinovou prohlídku s průvodcem. Park přijímá skupiny od 15 do 50 lidí na cestu po horních či dolních jezerech nebo na celodenní prohlídku obou částí parku.

Parkování je zdarma během zimních měsíců, v nejvytíženější době od dubna do října nic neplatí pouze motorkáři. U ostatních prostředků je cena určena podle typu vozidla. Parkoviště najdete u severního vstupu (číslo 1) i jižního (vstup 2).

Webová stránka parku poskytuje veškeré informace o cenách, aktuální situaci i možnostech ubytování. Při využití zdejších hotelů či kempů máte vstupenku do parku zahrnutou v ceně bydlení.

Dovolená v Chorvatsku na Istrii: Kam vyrazit na pláž nebo za památkami

Cestování

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Chorvatska

Reklama

Související témata:
Plitvická jezera

Výběr článků

Načítám