Hlavní obsah

Historický Dubrovník i lenošení na plážích. Dovolená na chorvatském jihu a ostrovech Korčula, Mljet či Lastovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na samém spodním cípu Chorvatska, v Jižní Dalmácii, leží nádherné historické město Dubrovník. Nedaleko něj jsou ostrovy Korčula, Mljet, Lastovo a další menší ostrůvky. Celá tato oblast spadá do správy Dubrovnicko-neretvanské župy a je charakteristická nádhernou přírodou, historií, krásnými plážemi a o něco menším náporem turistů.

Foto: Envato Elements

Chorvatský Dubrovník dýchá historií.

Článek

Dubrovník

Dubrovník je jedním z nejkrásnějších chorvatských měst. Na pobřeží a okolních ostrovech nejdete krásné pláže, uchvátí vás však především historické centrum města. To obepínají rozsáhlé hradby s věžemi a několika pevnostmi, opevnění je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Uvnitř budete město prozkoumávat skrze malebné uličky, které vás zavedou k mnoha zdejším turistickým cílům. Mezi další významné památky patří Knížecí palác, Františkánský a Dominikánský klášter, palác Sponza nebo kostel sv. Ignáce.

Za hradby nicméně lze vstoupit pouze pěšky, jakákoliv motorová vozidla jsou zde přísně zakázána. Nedávno dokonce město zakázalo turistům po městě tahat svá zavazadla na kolečkách v rámci boje proti hluku.

Oblasti mimo centrum jsou na oplátku plné zeleně, palem a citrusových stromů. Na město pak dohlíží strmý vrch Srď. Pokud se odhodláte vystoupat na jeho vrchol, odměnou vám budou nádherné výhledy na Dubrovník, ale především na otevřenou vodu před sebou. Obzvláště krásné jsou zde východy a západy slunce.

Třešničkou na dortu je pak Dubrovník pro fanoušky slavného seriálu Hra o trůny, natáčelo se zde totiž hned několik scén. Ikonická scéna, kdy královna Cersei nahá prochází uličkou hanby, je ve skutečnosti Jezuitské schodiště. Královu přístavišti posloužila pevnost Bokar, jeho přilehlým zahradám pak Trsteno Arboretum. Dům nemrtvých v Qarthu, kde Danaerys hledala draky, se natáčel u věže Minčeta, svatba Joffreyho a Margaery v Park Gradac a nevěstinec je ve skutečnosti etnografické muzeum Rupe.

Většina rekreačních zařízení se rozkládá na poloostrovech Lapad a Babin Kuk, odtud se můžete vydat na ostrov Lokrum, za návštěvu stojí i Grebeni, Korčula, Ston, poloostrov Pelješac, Calvat, Konavle nebo souostroví Elafiti. Z pláží mezi ty nejlepší patří třeba Lapad, Copacabana nebo Banje, na spoustu dalších ale narazíte podél členitého pobřeží, na okolních ostrůvcích nebo ve vesničkách kolem města.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Pláž v Dubrovníku s hradbami v pozadí

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Ostrov Korčula

Jeden ze tří největších ostrovů Dubrovnicko-neretvantské župy a šestý největší ostrov Chorvatska Korčula (279 kilometrů čtverečních) je oblíbenou destinací pro trávení dovolené. Stejnojmenné hlavní město Korčula láká na svou část Staré město, které je zapsané na seznamu památek UNESCO a jež je obehnáno velkou zdí s branami. Vnitrozemská městečka a vesničky zase lákají na svou malebnost i okolní krajinu, mnozí lidé sem jezdí také za místními víny, ovocem či oleji. Oblíbené je také projet si ostrov na kole.

Hlavní přímořské obce jsou Korčula, Vela Luka, Lumbarda, Brna a Prižba, vnitrozemské pak Blato, Čara, Pupnat, Smokvica a Žrnovo. Mezi nejlepší písčité či oblázkové pláže se řadí Pupnatska luka, Vela Pržina, Istruga, Bilin žal nebo Tatinja.

Na Korčulu se dopravíte trajektem z Orebiće (poloostrov Pelješac) nebo Drveniku (Makarská riviéra) do Korčula-Dominće nebo ze Splitu do Vela Luce. Ve Vela Luce má také zastávku dálkový trajekt na trase Rijeka – Zadar – Split – Vela Luka – Dubrovník. Na ostrově cestování pokrývají místní komunikace.

Foto: Envato Elements

Chorvatský ostrov Korčula

Ostrov Mljet

Zhruba o polovinu menší rozlohu než Korčula má ostrov Mljet, jeden z nejkrásnějších ostrovů celého Jadranu. Na jih od něj se již rozprostírá jen otevřené moře. Je nejzalesněnějším ostrovem Chorvatska, borové a dubové porosty i cedrové háje pokrývají přes 70 % jeho plochy. Není tolik turisticky vytížený jako jiné jadranské ostrovy a je označován za oázu klidu uprostřed krásné přírody, malebných vesniček a dobrých podmínek pro koupání, potápění i vodní sporty.

Největším lákadlem ostrova je národní park v severozápadní části rozpínající se na ploše 54 kilometrů čtverečních. Najdete tu Velké a Malé jezero, což jsou ve skutečnosti zatopená údolí propojená s volným mořem. Vstup do parku je zpoplatněný a lze se zde pohybovat pouze pěšky nebo na kole. V jezerech se můžete i koupat, teplota vody je zde v létě vyšší než v samotném moři. Velké jezero pak má i malý ostrůvek Otočić Svete Marije, na němž se tyčí cenný románský benediktinský klášter z 12. století s kostelem Panny Marie. Dechberoucí výhledy na jezera, poloostrov Pelješac i ostrovy Korčula a Lastovo si vychutnáte z vrchu Veliki Gradac nebo Montokuc.

Mljet není turistickým letoviskem, širokou nabídku ubytování tak zde nehledejte. Ubytovat se lze v místním hotelu, pronajmout si můžete soukromé prostory nebo využít stanování v kempu. Nejlepší pláže jsou především v okolí Babina polje – záliv Sutmiholjska, Brnjestova – a u Saplunary – záliv Saplunara a Blaca. Na ostrov se dopravíte trajektem z poloostrova Pelješac – zátoky Prapratno –, jízda trvá zhruba 45 minut.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský ostrov Mljet

Dovolená v Chorvatsku na Istrii: Kam vyrazit na pláž nebo za památkami

Cestování

Ostrov Lastovo

Nejmenším z trojice hlavních ostrovů Dubrovnicko-neretvanské župy je Lastovo, nicméně jeho rozloha 41 kilometrů čtverečních by vás rozhodně od jeho návštěvy neměla odradit. Obzvláště, pokud jste milovníky přírody, nepřelidněných míst a krásného koupání.

Lastovo je největším ostrovem Lastovského souostroví, jež čítá celkem 46 ostrovů a ostrůvků, a jakožto celek je vyhlášen chráněnou krajinnou oblastí. Jde o jednu z nejzachovalejších mořských oblastí na Jadranu. Z menších ostrovů jsou to Petrovac, Kručica, Čestvinica a Štomorina, západně od Lastova pak ostrovy Prežba, Mrčara (s Lastovem spojeny mostem), Kopište s krásnými plážemi a vzdálenější Sušac, kde je u zátoky Portić rovněž pěkná, 40metrová pláž. Ostrůvek Saplun je rovněž vhodný pro milovníky osamělého koupání na krásných písčitých plážích.

Ostrov Lastovo je podobně jako Mljet zhruba z 60 % pokryt porostem, většinou duby a borovicemi. Nejvyšším bodem je kopec Hum se 417 metry nadmořské výšky, ze kterého se otevírají nádherné výhledy do okolí. Největším městečkem je stejnojmenné Lastovo, menšími pak Pasadur, Lučica, Skrivena Luka, Uble a Zaklopatica. Na ostrově je také několik historických památek, zejména kostelů.

Pobřeží ostrova Lastovo je převážně prudké a okolní moře hluboké, nabízí ale i krásné a čisté skalnaté, oblázkové i písečné pláže. Především pláž ve vesnici Skrivena Luka v zátoce na jižním pobřeží. Na jihozápadě ostrova je dále záliv Velo jezero (též Velo lago) a na severu Malo jezero (Malo lago). Od Korčuly je ostrov Lastovo vzdálený zhruba 14 kilometrů Lastovským průlivem a dostanete se na něj trajektem ze Splitu, Dubrovníku nebo ostrovů Mljet a Korčula.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský ostrov Lastovo

Nejlepší pláže

Celá oblast Dubrovnicko-neretvanské župy i díky množství ostrovů a ostrůvků přímo vybízí ke koupání.

Dubrovník: Lapad, Copacabana, Banje

Korčula: Pupnatska luka, Vela Pržina, Istruga, Bilin žal, Tatinja

Mljet: Saplunara, pláže v zálivech Sutmiholjska a Blaca

Lastovo: Skrivena Luka, pláže na ostrůvcích Kopiště, Sušac, Saplun

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Jižní Dalmácie – Dubrovník a ostrovy Korčula, Mljet, Lastovo

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Kde strávit dovolenou u moře

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Chorvatska

Reklama

Výběr článků

Načítám