Hlavní obsah

Chorvaté jsou nespokojení s turistickou sezonou, píší tamní média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

„Co se to s touto sezonou děje?“ ptají se mnozí chorvatští podnikatelé v cestovním ruchu - od malých pronajímatelů až po velké hoteliéry. Sezona začala ve velkém stylu, ale pak se vše zastavilo. Kde jsou ti turisté, jejichž invazi nám předpovídali? V článku věnovaném dosavadnímu vývoji turistické sezony v oblíbené destinaci českých turistů to píše chorvatský deník Slobodna Dalmacija.

Foto: Envato Elements

Chorvatský Poreč

Článek

Červnová čísla byla dobrá, ale vrcholná sezona se zadrhla. Díry v kalendářích jsou stále větší a je stále těžší je zaplnit dokonce i nabídkami last minute.

„Jeden z důvodů by klidně mohla být naše známá nadutost, pokud jde o ceny - od těch v obchodech a pohostinství přes velké hotely až po ty nejdrobnější služby. V době, kdy se informace šíří rychlostí světla, není třeba mnoho k tomu, aby se rozšířila zpráva, že trávit léto na Jadranu už vůbec není levné ani pro obyvatele zemí mnohem bohatších než Chorvatsko,“ píše splitský deník.

Zprávy o drahém Chorvatsku se staly tématem také pro zahraniční média. Německý list Frankfurter Rundschau uvedl, že ceny v Chorvatsku „rostou každým dnem“ a že mnozí turisté se už vůbec nechtějí do Chorvatska vracet. Že je zmíněný článek těžká antireklama na Chorvatsko, je slabé slovo, uvádí Slobodna Dalmacija.

Krásné pláže, příroda i historie. Objevte chorvatské ostrovy Krk, Cres, Lošinj či Rab

Cestování

„Letní dovolená ve Středomoří se stala drahou záležitostí. Zvlášť v Chorvatsku, kde jsou ceny na dříve nepředstavitelné úrovni. Kvůli tomu je kritika ze strany turistů čím dál hlasitější,“ píše Frankfurter Rundschau.

„Někteří cestovatelé zůstali v šoku už při samém pohledu na ceny v Chorvatsku. A mnozí říkají: Už nás neuvidíte, tam se vracet nebudeme!“ dodává německý list.

Zároveň cituje chorvatskou expertku Barbaru Markovičovou, podle níž se náklady na ubytování za poslední dva roky v Chorvatsku zvýšily o 30 procent. Chorvatsko je nyní dražší než Španělsko nebo Řecko, přičemž ceny tam stále rostou.

Pověst drahé turistické destinace provází letos Chorvatsko už měsíc. Koncem června proběhly v médiích zprávy o tom, kterak zdražilo ubytování i restaurace. Ceny apartmánů měly na některých místech zdražit meziročně až o 30 procent, což některé turisty podnítilo ke zrušení rezervace.

Dovolená v Chorvatsku na Istrii: Kam vyrazit na pláž nebo za památkami

Cestování

Chorvatská média například psala o tom, že na Makarské riviéře bylo oproti loňsku až o 30 procent méně hostů.

Až v posledních týdnech měly některé luxusní apartmány v okolí Splitu začít zlevňovat, v průměru o deset procent, napsal v sobotu opět deník Slobodna Dalmacija s tím, že na obsazenosti se to zatím příliš neprojevilo.

Dva kopečky 7 eur

Podle článku Frankfurter Rundschau šokuje turisty zdražování na chorvatském pobřeží čím dál více. Viníkem přitom podle informací médií není pouze vysoká inflace, ale i růst cen po zavedení eura na začátku roku.

Mnozí turisté dokonce musejí váhat s koupí obyčejné zmrzliny. Turisté z Německa vyprávějí, jak za dva kopečky na chorvatském pobřeží zaplatili sedm eur. Zvlášť pro rodiny s dětmi se dovolená v Chorvatsku rychle stala drahým potěšením. Dražší je zmrzlina jedině v Japonsku.

Nejsou to pouze ceny, které turisty v Chorvatsku uvádějí v úžas. Oblíbená destinace zavedla také některá přísná pravidla pro cestovatele, takže například ti, kteří přijedou do Dubrovníku s kufrem na kolečkách, musejí počítat s vysokou peněžitou pokutou.

Nejlepší města Chorvatska a tipy na výlety

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám