Hlavní obsah

Co může za zdražování v Chorvatsku? Ne euro, ale podnikatelé, trvá si na svém Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pro zdražování kvůli zavedení eura není jediný důvod,“ odpovídal loni prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza na otázku, zda Čechům zdraží v Chorvatsku dovolená. Letošní turistická sezona v populární destinaci se však vyznačuje nebývalé vysokými cenami, ať už při placení za ubytování či v restauracích. Prouza si ale nadále stojí za svým, důvody zdražení vidí jinde než v zavedení eura.

Foto: Profimedia.cz

Jídelní lístek před restaurací v chorvatském Umagu

Článek

„Pro zdražování kvůli zavedení eura není jediný důvod, je to jen matematická úloha, kdy se původní ceny přepočtou novým kurzem,“ řekl Prouza loni v červnu serveru eXtra.cz.

„Zkušenost ze zemí, které euro zavedly, ukazují zejména u spotřebního zboží spíše pokles, protože najednou je cena jednoduše srovnatelná s cenou v jiných zemích,“ dodal.

Realita je ovšem taková, že v Chorvatsku letos, v prvním roce eura, jídlo a služby oproti předchozím rokům citelně zdražily. Povšimli si toho i samotní Chorvaté, kteří vnímají kvůli zdražení úbytek turistů a lamentují nad tím, proč se tak děje. Důvodů se nabízí hned několik: kromě eura se může jednat o „hamižnost“ tamních podnikatelů nebo o vysokou inflaci.

Chorvaté jsou nespokojení s turistickou sezonou, píší tamní média

Ekonomika

Novinky Prouzu po roce od jeho vyjádření pro eXtra.cz oslovily s tím, zda si stále stojí za svým tvrzením, že euro za zdražení v Chorvatsku nemůže. Prezident SOCR zůstává ve svém názoru pevný. Hlavní problém vidí právě v provozovatelích v turisticky oblíbených místech.

„Pokud Chorvati zdražují jídlo a služby pro turisty, není to kvůli euru, ale kvůli snaze dohnat výpadky dvou covidových sezón a masivně rostoucích nákladů v uplynulém roce a čtvrt,“ odpověděl Novinkám.

Svou tezi Prouza doložil na podrobných datech o inflaci, která v Chorvatsku v červnu dosáhla 7,6 procenta, přičemž hlavní podíl na ní mají ceny v oblasti služeb, a nikoliv ceny potravin, spotřebního zboží nebo energií.

„Zdá se tedy, že lidé v cestovním ruchu v Chorvatsku zkusili vsadit na rychlé zdražování výrazně nad rámec zdražování v jiných sektorech chorvatské ekonomiky, ale vypadá to, že se jim tato krátkozraká strategie vymstí. Ale znovu opakuji – tohle je rozhodnutí chorvatských podnikatelů, a ne výsledek zavedení eura. Euro naopak zlepšilo transparentnost chorvatských cen, a lidé tak lépe vidí, že některé položky jsou dnes v Chorvatsku dražší než v Řecku nebo Španělsku,“ zakončil Prouza.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Prouza

Chorvatsko zavedlo euro na začátku letošního roku a stalo se dvacátým členem eurozóny. Jednotná evropská měna nahradila domácí kunu, se kterou bylo možné platit naposledy 14. ledna.

V Chorvatsku po zavedení eura všechno zdražilo. Včetně ubytování

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám