Hlavní obsah

Dovolená v Chorvatsku na Istrii: Kam vyrazit na pláž nebo za památkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko je nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů. Země skýtá nejen krásné pláže a skvělé podmínky je koupání, ale také velké množství historických památek a krásná městečka. Co všechno nabízí Istrie, z České republiky nejbližší a nejpopulárnější oblast pro dovolenou u chorvatského Jadranu?

Foto: Envato Elements

Chorvatský Poreč

Článek

Istrie je poloostrov v severní části Chorvatska. Nachází se mezi Terstským a Kvarnerským zálivem a je rozdělen mezi Itálii, Slovinsko a Chorvatsko. Známku nejoblíbenější destinace českých dovolenkářů má právě díky své poloze – z České republiky je totiž, co se vzdálenosti týče, nejblíže. Je tak ideálním místem pro dovolenou především pro ty, kteří do země cestují autem či speciální vlakovou linkou Regiojetu, která končí v nedaleké Rijece.

Poloostrov je vyhlášen svou gastronomií, ve které se mísí italský a balkánský vliv, i kvalitními víny, historickými památkami a malebnými městy i zelení v podobě borových lesů. Také podmínky ke koupání jsou tu skvělé, moře je zde průzračné. Pokud se ale těšíte na bezpočet nádherných přírodních písčitých pláží, asi budete zklamaní. Ty se v této oblasti prakticky nevyskytují. Přesto si ale moře užijete z pláží převážně oblázkových, mnoho z nich má ocenění Modrá vlajka. Hotely zde pojmou přes 200 tisíc hostů, mezi nejnavštěvovanější letoviska patří Medulin, Poreč, Umag či Rabac.

Jak cestovat do Chorvatska autem, vlakem i letadlem včetně letošních cen

Cestování

Nejlepší pláže

Přestože istrijská oblast nenabízí přírodní písčité pláže, turisticky vytížený poloostrov své pobřeží značně uzpůsobil pro kýženou rekreaci. Kamenité pláže jsou doplněny betonovými plošinami jak pro vstup do moře, tak i pro opalování, na pobřeží zase byly navezeny tuny oblázků, drobných kamínků i písku. Moře je tu velmi čisté, několik pláží se pyšní oceněním Modrá vlajka.

Ty nejlepší pláže pak najdete u zdejších letovisek, za jednu z nejkrásnějších je považována dlouhá pláž Sipar v turistické oblasti Moščenička Draga. Pěkné oblázkové pláže najdete dále u letovisek Novigrad, Rovinj, Fažan, Poreč, Pula-Banjole, Kanegra, na poloostrově Laterna nebo i v rybářských městečcích a přístavech Vrsar, Rabav a Medulin. Na poloostrově Kašteja jsou oblázky na pláži drobnější a je zde i hrubý písek. Velmi dobré možnosti koupání jsou i na blízkých zalesněných ostrůvcích.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Kde strávit dovolenou u moře

Cestování

Města a historické památky

Největším městem istrijské župy je přístavní město Pula, jež láká nejen na krásné pláže, ale především také na svou historii. Nejvýznamnější památkou je amfiteátr zvaný Aréna, který je dominantou celého města. Byl postaven v 1. století našeho letopočtu, často je přirovnáván k římskému Koloseu a na světě je pátou nejzachovalejší stavbou tohoto druhu. Druhou nejvýznamnější je Vítězný oblouk rodiny Sergiů vystavený v roce 30 před naším letopočtem. Z Puly se můžete vydat na okolní ostrůvky.

Nejnavštěvovanějším městem je pak přístavní Poreč, ležící 68 kilometrů od Rijeky. Město, jež je staré téměř dva tisíce let, skýtá mnoho historických památek. Tou nejvýznamnější je románská Eufraziova bazilika, zapsaná na Seznam kulturního dědictví UNESCO. Malebnými uličkami lemovanými kamennými domy se dále můžete vydat k Benátské věži z roku 1448 nebo baroknímu paláci Sinčićů. Pláží je tu mnoho, většinou oblázkových, a několik z nich má ocenění Modrá vlajka. Klidnější prostředí pak skýtá nedaleký ostrov Sveti Nikola.

Za nejromantičtější a nejfotogeničtější je pak považováno město Rovinj vzdálené 36 km od Puly. Původně tu byl ostrov, v 18. století byl uměle spojen s pevninou. Dominantou města, mimochodem velmi ovlivněného Itálií, je kostel svaté Eufémie z 18. století společně s 58 metrů vysokou věží, která skýtá nádherné výhledy do okolí. Historické centrum Rovinje projdete úzkými romantickými uličkami, asi nejznámější je ulice Grisia vedoucí ke kostelu, na které tradičně umělci propagují svá díla. Na náměstí Trg Na Lokvi stojí románská kaple svaté Trojice ze 13. století. Můžete zde zavítat i do chráněného lesoparku nebo na ostrovy Katarina a Crveni otok.

Foto: Envato Elements

Amfiteátr v chorvatském městě Pula

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Sportovní aktivity

Nejen historické památky a slunění u moře, ale také širokou škálu sportovního vyžití nabízí Istrie. Vedle velmi oblíbeného tenisu, který si můžete zahrát na mnoha zdejších kurtech, najdete zázemí také pro volejbal, plážový volejbal, házenou, košíkovou, fotbal, squash, badminton nebo stolní tenis. Z vodních sportů pak například vodní lyžování, windsurfing a jachting, adrenalin zažijete při paraglidingu nebo bungee-jumpingu, cvičení zastřešují fitness centra. Pro mnoho aktivit zde najdete instruktory.

Půjčit si můžete také kola, stejně jako čluny, plachetnice nebo auta.

Foto: Envato Elements

Město Rovinj v Chorvatsku

Tipy na výlety

Za přírodou se vydejte do Motovunského lesa, krápníkové jeskyně Baredine nebo na plavbu po vodách Limského zálivu. Zkoumat další města či vesnice a jejich památky pak samozřejmě nabízí vnitrozemí Istrie, například Motovun, Grožnjan, Buzet, Hum, Pazin, Žmini nebo Dvograd. V případě rodinné dovolené s dětmi pak oceníte například aquapark Aquacolors, Dinopark Funtana nebo Aquarium Poreč.

A pokud se chcete podívat i mimo Istrii, velmi oblíbené je dopravit se lodí do italských Benátek, které jsou od Poreče vzdušnou čarou vzdáleny zhruba sto kilometrů a plavba zabere tři hodiny.

Nejlepší města Chorvatska a tipy na výlety

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Chorvatska

Reklama

Výběr článků

Načítám