Hlavní obsah

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Kde strávit dovolenou u moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenější dovolenkovou destinaci, slunné Chorvatsko, ročně navštíví kolem 800 tisíc Čechů. Nejčastěji míří za odpočinkem k moři. Oblázkových i písčitých pláží země obklopená desítkami ostrovů nabízí bezpočet. Inspirovat se před dovolenou můžete naším žebříčkem top 10 chorvatských pláží.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

1. Zlatni Rat, ostrov Brač

Desítku nejkrásnějších pláží otevírá pravděpodobně nejznámější a nejoblíbenější pláž Zlatni Rat. Najdete ji u městečka Bol na dalmatském ostrově Brač. Přezdívá se jí také Zlatý mys nebo Zlatý roh díky jejímu specifickému tvaru. Z dlouhé oblázkové pláže, která vlivem mořských proudů a vln stále mění stav rohatého výběžku pláže, si plnými doušky budete užívat koupání v Jadranském moři.

Foto: Envato Elements

Pláž Zlatni Rat na chorvatském ostrově Brač

2. Punta Rata, Brela

Průzračná voda, oblázková pláž s písčitým vstupem do moře a to vše obklopené borovými lesy. Řeč je o pláži Punta Rata ležící u městečka Brela na Makarské riviéře. O tom, že Punta Rata je skutečně skvělou pláží, svědčí i fakt, že se každoročně umisťuje v žebříčcích nejlepších pláží světa. Najdete zde i symbol pláže a prakticky celé oblasti - Kamen Brela, skalisko vyčnívající z moře, z nějž trčí borovice.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Punta Rata

3. Rajska plaza, Lopar, Rab

Poloostrov Lopar (na severu ostrova Rab) se pyšní jednou z největších pláží chorvatského Jadranu, českým názvem Rajská pláž. Specifikou této zhruba 1,5 kilometru dlouhé pláže je její velmi pozvolný vstup do moře. Nečekejte tedy žádné velké vlny hned u břehu. Pokud si zde chcete zaplavat, budete se muset nějakou tu chvíli probrodit mělkým mořem. Právě pozvolný vstup a klidná voda sem lákají především rodiny s malými dětmi a neplavce.

Foto: Profimedia.cz

Rajska plaza na chorvatském ostrově Rab

4. Baška, Vela Plaža, Krk

Jakousi alternativou často zaplněné Rajské pláže je pak Vela Plaža na ostrově Krk. Je o něco větší, zhruba 1,8 kilometru dlouhá, a rovněž s postupným vstupem do moře. Pláž je v některých místech písčitá, v jiných oblázková a podobně jako u předchozí pláže i sem často míří rodiny s dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Baška na ostrově Krk

5. Banje, Dubrovník

Užít si koupání u moře s výhledem na nádherné městské stavby historického Dubrovníku nabízí pláž Banje. Takřka stometrová oblázková pláž s průzračně čistou vodou je skvělým místem, kde si odpočinout po návštěvě dubrovnických památek. Přístupná je pouze po schodech.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Banje v Dubrovníku

6. Dubovica, ostrov Hvar

Přibližně osm kilometrů od města Hvar se v zátoce skrývá nádherná písčitá pláž Dubovica. Dostanete se sem lodí nebo autem. Vedle krásné přírody a výhledů na širé moře Dubovici ocení nejen plážoví povaleči a rodiny s dětmi, ale také potápěči, kteří zde mohou zkoumat krásný podvodní svět.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Dubovica, ostrov Hvar

7. Pláž Stiniva, ostrov Vis

Více než ke koupání slouží mnohým turistům pláž Stiniva na ostrově Vis spíše k fotografování. Jedná se o malebnou oblázkovou pláž v zátoce obklopenou majestátními skalami. Není tak divu, že Stiniva je pravděpodobně nejfotogeničtější pláží celého Chorvatska. K pláži se lze dostat autem, které ale budete muset nechat na 450 metrů vzdáleném parkovišti, a musíte překonat převýšení 90 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Stiniva na ostrově Vis

8. Kraljičina Plaža, Nin, Zadar

V českém názvu Královnina pláž je považována za nejdelší pláž v celém Chorvatsku. Tříkilometrová písčitá pláž se řadí mezi top pláže celého světa, a samozřejmě se tak těší velké oblibě. Díky pozvolnému vstupu do moře je ideálním místem pro rodinnou dovolenou, vyhovuje i seniorům či rodinám s dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Kraljičina Plaža, Nin, Zadar

9. Sv. Ivan, ostrov Cres

Naopak o něco méně lidí s vámi bude sdílet pláž Sveti Ivan poblíž obce Lubenice na ostrově Cres. Jedná se o oblázkové pobřeží skryté v nedotčené přírodě obklopené průzračně modrou vodou bez vysokých vln. Menší vytíženost pláži zajišťuje ztížený přístup. Dostanete se sem nejlépe lodí. Jinak vás čeká jedině strmá cesta z Lubenice.

Foto: Envato Elements

Sv. Ivan, Lubenica, ostrov Cres

10. Saplunara, Mljet

Ostrov Mljet nedaleko Dubrovníku nabízí spoustu možností ke koupání, jednou z nich je i pláž Saplunara. Láká především teplým mořem, krásným výhledem na moře sevřené borovými lesy a příjemný písek. Pláž není vyloženě zaplavena lidmi, vstup do moře je mělký bez velkých vln. Saplunara je vhodná pro rodinnou dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Saplunara, Mljet

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

KVÍZ: Znáte nejkrásnější světové pláže?

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám