Hlavní obsah

Krásné pláže, příroda i historie. Objevte chorvatské ostrovy Krk, Cres, Lošinj či Rab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší přístav Chorvatska Rijeka je první zastávkou v zemi především těch, kteří sem přicestují nedávno zavedenou vlakovou přímou linkou Regiojetu hned z několik měst ČR. Leží na chorvatské pevnině v širokém Kvarnerském zálivu, který je domovem ostrovů Krk, Cres, Lošinj a Rab, pro dovolenou jako stvořených.

Foto: Profimedia.cz

Městečko Baška na chorvatském ostrově Krk

Článek

Rijeka

Historie Rijeky sahá až do Římské říše a určitě se zde nebudete nudit. Za návštěvu stojí barokní katedrála sv. Víta, hrad a pevnost Trsat tyčící se nad městem, pěší zóna Korzo v centru (její dominantou je Městská věž, což byla původní středověká brána), kapucínský klášter, městské hradby (u Titova náměstí), římský oblouk, Trg Republike Hrvatske, kostel sv. Jeronýma s klášterem ze 14. a 15. století a další místní kostely, ale i muzea a galerie.

Rijeka spojuje pevninskou část země s ostrovy, a je tak významnou dopravní křižovatkou. Končí zde dálnice ze Záhřebu, vyplouvají odsud trajekty a vodní linky, tunelem se rychle dopravíte na Istrii a letiště je na nedalekém ostrově Krk. Přestože není Rijeka typickým pobytovým letoviskem, pár hotelů a dalších možností ubytování tu jistě najdete. Po návštěvě města se doporučuje vyrazit přes most nebo trajektem na jeden z krásných okolních ostrovů.

Foto: Profimedia.cz

Největší přístav Chorvatska Rijeka

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Ostrov Krk

Ostrov Krk je jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací. Kombinuje v sobě skvělé podmínky pro koupání, vodní sporty, turistiku, krásnou přírodu i historické památky a malebná městečka a vesničky. Je zde široká nabídka ubytování od hotelů a apartmánů, penzionů či soukromého ubytování až po kempy.

Krk je největším ostrovem Jaderského moře s rozlohou 405,78 km2, leží v Kvarnerském zálivu. Doprava je velmi snadná díky vybudovanému mostu (Krčki most) spojujícímu severovýchodní cíp ostrova s chorvatskou pevninou, prochází také ostrůvkem Sveti Marko. Na mostě se navíc neplatí mýtné. Lepšímu spojení Krku s okolním světem přispělo také vybudování malého letiště Rijeka na plošině Podol mezi Omišaljem a Vozem směrem k zátoce Soline, rovněž v severovýchodní části ostrova. Z Krku pak vyrážejí trajekty na okolní ostrovy Cres (Valbiska - Merag) a Rab (Valbiska - Lopar).

Pobřeží Krku je členité, s mnoha polouzavřenými lagunami, zálivy a krásnými oblázkovými i písečnými plážemi. Několik pláží se pyšní oceněním Modrá vlajka. Nejčastěji turisté volí městečko Baška v jižním zálivu, kde se nachází krásná písčito-oblázková pláž dlouhá 1,8 km. Odtud také můžete podniknout výlet na jeden z kopců tyčící se nad Baškou, na kterém leží kostel Sv. Jana Křtitele z 11. století a odkud jsou nádherné výhledy na vnitrozemí i okolní ostrovy.

Dovolená v Chorvatsku na Istrii: Kam vyrazit na pláž nebo za památkami

Cestování

Krásná je také písčito-oblázková pláž Potovošće jihovýchodně od Vrbniku, pěkné pláže má také záliv Soline v severovýchodní části pobřeží Krku, především pláž Komoriska Meline s jemným pískem, kdy v její západní části se nachází slané léčivé bahno. Díky pozvolnému vstupu, malé hloubce a teplejšímu moři je vhodná pro seniory nebo rodiny s dětmi. Při prozkoumávání ostrova ale narazíte i na spoustu dalších, menších a méně frekventovaných pláží.

Kromě lesů a zelených kopců je Krk domovem také mnoha jeskyní, nejvíce navštěvovanou je Biserujka, která má vybudované stezky, a je tak vhodná i pro rodiny s dětmi. Výhledy si vychutnáte z některého z nejvyšších vrcholů ostrova, Obzova (568 m), Brestovica (558 m) nebo Veli vrh (541 m). Ostrov je provázaný mnoha pěšími i cyklistickými stezkami, skrze které můžete poznávat krásy ostrova. Oblíbené jsou tzv. pastýřské stezky vedoucí právě na nejvyšší vrcholy Krku. Kromě slaného moře zde najdete i sladkovodní jezero Omiško.

Správním střediskem ostrova je stejnojmenné historické městečko Krk, které si dochovalo velkou část mohutného opevnění z 12. století. Najdete tu i další památky jako hrad z 15. století nebo Mariánskou katedrálu. Historií dýchá také městečko na skalním útesu Vrbnik. Z vnitrozemí je pak doporučována malebná vesnička Dobrinj.

Foto: Envato Elements

Chorvatský ostrov Krk

Ostrov Cres

Hned po Krku druhý největší a po Hvaru druhý nejdelší ostrov Chorvatska Cres je vyhledávaným cílem především těch turistů, kteří si chtějí vychutnat klid, přírodu, historii a krásné pláže. Původně byl Cres spojen v jeden ostrov s Lošinjem, ve starověku byl ale u města Osoru uměle vybudován úzký průplav, který značně zkrátil plavby lodím. Dnes oba ostrovy spojuje most. Na ostrov se dostanete trajektem buď z pevniny, z istrijské vesničky Brestova do Poroziny, nebo do Meragu z vedlejšího ostrova Krk, který je s pevninou spojen mostem bez povinnosti placeného mýtného. Se sousedním ostrovem Lošinje je rovněž Cres spojen mostem.

Sever a severovýchod ostrova je nehostinný a téměř neobydlený, navíc zde má velký vliv vítr z pevniny, tzv. bóra. Severozápad je naopak vlhčí a pokrytý bukovými, dubovými a habrovými lesy. Střed ostrova je nejúrodnější a nejobydlenější, jih byl v posledních desetiletích zalesňován. Právě jižní část ostrova a množství zátok především na jižní a západní straně ostrova jsou nejvhodnější k lenošení u moře na krásných plážích.

Hlavním administrativním střediskem ostrova je stejnojmenné městečko Cres ležící v jeho střední části na západní straně. Kdysi jej obepínaly městské hradby, jejichž zbytky se dochovaly dodnes. Střed městečka je tvořen křivolakými úzkými uličkami a malými náměstími. Najdete tu další historické památky, například palác Arsan a další chrámy, staré paláce a domy. Poblíž něj se rozkládá hotelová část s pěknými oblázkovými plážemi, nedaleko je i kemp Kovačine. Společně s obcí Martišćica na východním pobřeží představuje jediná dvě letoviska s možností ubytování na ostrově, jinak turisté využívají kempů či soukromých apartmánů.

Asi nejčastějším cílem turistů, alespoň v horní části ostrova, je vesnička Beli, která je osídlena už přes 4000 let, skýtá proto velké množství památek jako římský most, kostely nebo staré domy. Asi o 100 metrů níže na pobřeží vznikla přímořská součást obce Pod Beli, kde je podle mnohých jedna z nejkrásnějších pláží. Ubytování je zde možné v soukromých prostorách nebo v kempu.

Na výlet byste se měli vydat do vesničky Lubenice, jež se rozprostírá na skalním ostrohu ve výšce téměř 400 metrů. Je považována za nejmalebnější obec na ostrově, přestože je téměř vylidněná. Dopravíte se do ní autobusem. Další z doporučovaných vesnic je Valun, kde je nejen krásné koupání, ale i historická Valunská deska z 11. století. Jedná se o nejstarší hlaholskou písemnou památku vytesanou do kamene. Mezi další vesničky a osady patří Orlec, Loznati, Vrana, Pernat nebo Osor.

Největší chorvatský ostrov Češi ještě moc neobjevili. A je to škoda

Cestování

Cres je znám pro nádherně čisté moře a prakticky všechny pláže jsou útočištěm pro klidně strávenou dovolenou bez stovek turistů. Jsou vhodné i pro rodiny s dětmi. Kromě již těch zmíněných u Beli a Lubenice mezi nejlepší pláže patří například Mali Bok, Valun, Modrá jeskyně, Koromačna nebo Sveti Blaž. Za ještě odlehlejšími plážemi se můžete vydat na okolní malé ostrůvky Plavnik, Zeča, Trstenik, Visoki, Zaglav, Čutin nebo Galiola. V kempu Kovačine je pláž pro handicapované s veškerým zázemím i pláž nudistická. Cres je rájem také pro potápění a šnorchlování.

Z výšky si ostrov a okolní vody prohlédnete z nejvyššího bodu Gorice nebo druhého nejvyššího Sisu. Přírodu si pak vychutnáte například procházkou po naučné, dvanáctikilometrové stezce Tramuntana I. Ikonou ostrova je také obrovské Vranské jezero, které zásobuje celý Cres i vedlejší Losijn pitnou vodou. Proto je zde přísně zakázáno koupání.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z vesničky Lubenice na chorvatském ostrově Cres

Ostrov Lošinj

Ostrov má celkovou rozlohu 75 km² a je dlouhý 31 kilometrů. Prakticky celý ostrov je bohatý na hustou vegetaci. Všudypřítomná zeleň filtruje vzduch, městečka Mali a Veli Lošinj jsou prohlášena klimatickými lázněmi, ostrov celkově má léčebné účinky na astma a alergie. Přidejte k tomu krásné, průzračně čisté moře, historická centra městeček a procházky přírodou – ostrov Lošinj je skvělým místem, kde strávit dovolenou. Na ostrov se můžete dopravit trajektem z ostrova Cres nebo z pevniny ze Zadaru. Trajekty navíc staví i na okolních ostrovech jako Premuda, Silba, Olib, Susak, Unije, Ilovik nebo Ist.

Samozřejmě ostrov nabízí i pěkné pláže a skvělé podmínky pro koupání i vodní sporty od šnorchlování, potápění, surfování nebo jachtingu až po windsurfing. Severní část ostrova je hornatá, zato jih obepínají krásné zátoky s čirým mořem, oblíbený záliv Čikat je pokrytý bohatou subtropickou vegetací včetně palem. Největšími letovisky jsou Mali Lošinj s plážemi Borik, Borik 2, Čikat a Veli Žal, letovisko Veli Lošinj s plážemi Punta, Rovenska, Zagregačka a Javorna a letovisko Nerezine s plážemi Gabolka nebo Radimutak. Vydat se můžete lodí i na okolní ostrůvky Unije, Vele a Male Srakane, Susak, Ilovik, Vele a Male Orjule. Sv. Petar, Kozjak a Trasorka. Okolí ostrovů Lošinj a Cres je navíc rezervací delfínů. Vedle již zmíněných letovisek se na ostrově lze ubytovat v dalších hotelech, soukromých apartmánech nebo kempech Pojlana, Čikat a mnoha dalších.

V hlavním letovisku Mali Lošinj si vedle pláží můžete prohlédnout historické centrum s pevností vypínající se nad ním, kostel sv. Martina a další historické budovy i botanickou zahradu. Je zde také uložen významný archeologický nález, antická socha Apoxyomenos, jež byla nalezena na dně moře poblíž ostrova. Městečko Veli Lošinj zase nabízí románský kostel sv. Mikuláše z 15. století nebo obrannou věž Uskok-kula z 16. století s muzeem, odkud jsou krásné výhledy do okolí. Na ostrově si užijete i nočního života v podobě nočních klubů a diskoték. Pokud vás zajímá daleká historie, osady Studenćić, Liski a další skrývají dochované zbytky římských venkovských vil. Na ostrově jsou také dochované románské poustevnické kostelíky jako Sveti Jakov, Sveti Lovreč nebo Sveta Marija Magdalena.

Na výšlap za výhledy se vydejte po značených cestách na nejvyšší bod ostrova, vrchol Televrina na severu ostrova, kterému obecně dominuje kopcovitý, až hornatý terén. Na jihu je nejvyšším vrchem Grgošćak. Ostatně celý ostrov protínají desítky kilometrů pěších i cyklistických stezek přírodou. Rodiny s dětmi pak ocení pobyt v hotelu u zátok s klouzačkami nebo aquapark Čikat. V zálivu Čikat najdete i stejnojmenný krásný lesopark, někdy nazýván „stoletý prales“, který se táhne až k pobřeží. Prochází jím osm kilometrů dlouhá promenáda, kde se můžete zchladit v moři.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na moře nedaleko městečka Mali Lošinj na chorvatském ostrově Lošinj

Ostrov Rab

Vedle sousedních ostrovů Krk a Cres je Rab je se svou rozlohou 93,6 km² a délkou 22 kilometrů o dost menší, přesto si zde na své přijdou jak milovníci lenošení na pláži, přírody, pěší turistiky nebo cyklistiky i historie a malebných městeček. Podnebí je navíc velmi dobré, slunečního svitu je tu dostatek, nepanují zde však vyčerpávající příliš vysoké teploty. Dopravíte se sem trajektem z ostrova Krk nebo z pevniny od Stinice-Misnjak.

Hlavním střediskem ostrova je stejnojmenný Rab, historické městečko s kamennými úzkými uličkami a středověkými hradbami, které vypadá, jako by plavalo na hladině moře. Nenechte si tu ujít čtyři zvonice kostelů, především tu nejvyšší u sv. Marie, odkud jsou krásné výhledy. Písčité pláže tu sice nenajdete, poslouží ale městské betonové pláže.

Pohoří Kamenjak na východě ostrova s nejvyšším vrcholem Straža nejen chrání ostrov před prudkými větry, ale především vybízí k objevování zdejší přírody po cestě za výhledy na celý Rab i okolní ostrovy. Další poloostrov Kalifront na jihovýchodě zase skýtá lesní rezervaci Dundo, která je protkaná stezkami pro pěší i kola. Zvolit můžete i dlouhou trasu po Premužićově stezce, jež vás povede přes Kalifront a Dundo až do nejsevernější části ostrova, oblastí Lopar a Fruga. Pokud se budete zdržovat v okolí města Rab, nevynechejte chráněný park Komrčar. Mimo ostrov můžete podniknout lodní výlet na okolní ostrovy a ostrůvky, třeba ostrov Goli Otok s jeho vězeňskou minulostí.

Ačkoliv východní část ostrova je vystavena větru bóra, pobřeží je zde skalnaté a přístupné pláže zde nejsou, Rab přesto nabízí spoustu možností ke koupání. Především pak Loparský poloostrov na severu s členitým pobřežím a spoustou krásných pláží. Mezi ně patří i proslulá Rajská pláž dlouhá téměř 2 km s pozvolným vstupem do moře. Vhodná je zejména pro rodiny s dětmi, neplavce a seniory. Pokud vyhledáváte méně turisticky vytížené koupání, i těch je tu dostatek, například Sahara, Ciganka či čistě nudistický Stolac. Rab je také rájem jachtařů a nadšenců pro další vodní sporty, jako potápění. Na ostrově se dá ubytovat v hotelech nebo kempech.

Foto: Profimedia.cz

Historické centrum městečka Rab na stejnojmenném chorvatském ostrově

Nejkrásnější pláže Chorvatska: Kde strávit dovolenou u moře

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám