Hlavní obsah

Vydejte se za krásami Chorvatska: Split, Makarská riviéra i vyhlášené ostrovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatské přístavní město Split je jednou z hlavních destinací českých dovolenkářů. Užijete si tu koupání na pěkných plážích i kus historie, nedaleko něj je ale spousta dalších míst k odpočinku i objevování. Kdo dá přednost pobřeží, ocení Makarskou riviéru, krásné jsou i oblíbené ostrovy Brač a Hvar. Co zde podniknout a jaká místa byste si rozhodně neměli nechat ujít?

Foto: Miroslav Homola, Právo

Českými turisty velice oblíbená Makarská riviéra

Článek

Split

Krásy oblasti, kde dnes stojí Split, jsou obdivované dlouhodobě. Právě zdejší prostředí si ve 4. století vybral římský císař Dioklecián pro klidné dožití po vzdání se moci. Nechal si postavit palácovou pevnost tvořící nyní jádro historického centra města. Zastavte se na Peristilu, centrálním náměstí komplexu. Další pozůstatky antické historie uvidíte i v blízkém Solinu.

U paláce se nachází promenáda Riva, jedno z hlavních společenských míst ve městě. V těsném sousedství stojí železniční i autobusové nádraží a přístaviště, tato část centra může být ústředním bodem vašich cest. Sportovní nadšenci nevynechají Poljud, kde od konce 70. let sídlí fotbalisté Hajduku Split.

Kdo vytrvá a přečká 200 schodů vedoucích do věže katedrály sv. Domnia, získá odměnu v podobě krásného výhledu po městě. Samotná katedrála je brána za jednu z nejstarších na světě bez zásadních rekonstrukcí. Než na tomto místě kdysi vznikl kostel, odpočíval zde Dioklecián s manželkou Priscou v mauzoleu.

Nebylo by to chorvatské pobřeží, kdyby se v blízkosti nenacházely rozsáhlé pláže. Přímo ve městě se nachází Bačvice či Firule. Ze Splitu můžete pokračovat za další historií, přírodou a krásnými plážemi také na okolní ostrovy lodí či katamaranem.

Foto: Novinky

Přístavní město Split

Nejlepší města Chorvatska a tipy na výlety

Cestování

Ostrov Hvar

Hvar má odpověď na řadu přání návštěvníků. Překypuje plážemi, památkami odkazujícími na historické proměny i kopci jako stvořenými pro výšlapy. Právě zdejší vyvýšená místa dopřávají Hvaru dnešní existenci. Před přibližně 11 tisíci lety se zvedla hladina moře, ostrov tak odděluje od kontinentu asi pětikilometrový průliv. Ostrov se hrdě prezentuje jako místo s nejvíce slunečním svitem v celém Chorvatsku. Během kalendářního roku se slunce na Hvar směje přes 2700 hodin.

Pohled nejen na blízké pobřeží Makarské riviéry se nabízí z vrcholů Sveti Nikola (628 m n. m.) či Likova glava (418 m n. m.). Přepravu usnadňuje jedna hlavní silnice protínající protáhlý ostrov.

Město Hvar se dlouho těšilo pozici stěžejního přístavu, zejména za doby vlády Benátek nad regionem. Dnes se v něm snoubí historické památky s klidnými promenádami u moře. Rozhled po okolí nabízí Španělská pevnost ze 13. století.

Vzdálenější historie na vás dýchne na severu ostrova. Stari Grad (v chorvatštině doslova „Staré město“) býval centrem do 13. století. Nejen zdejší záliv nabídl skvělou polohu pro přístavy. Právě v klidných zátokách se nachází zdejší ozdoby – pláže Dubovica a Jelsa. Nedaleká Vrboska ukazuje, že vedle turismu se ostrov výrazně soustředí také na rybaření.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Hvar z ptačí perspektivy

Krásné pláže, příroda i historie. Objevte chorvatské ostrovy Krk, Cres, Lošinj či Rab

Cestování

Ostrov Brač

Brač leží takřka naproti Splitu a je nejvyšším z více než tisíce chorvatských ostrovů. Vidova gora se tyčí do výše 780 metrů nad mořem. Stojí poblíž Bolu, jehož výběžek Zlatni rat představuje jeden ze symbolů ostrova. Právě Bol má pozici hlavního turistického místa, nedaleko Bolu se nachází letiště. Okouzlující pláže nabízí také Supetar, nejlidnatější město ostrova.

Na severu ostrova stojí za obdiv přírodní krásy i architektura vesnice Pučišća. U ní se dodnes těží typický, povětšinou bílý kámen podobný vápenci či mramoru. Z něj byly ve velkém vystavěny budovy na ostrově i například zmíněný Diokleciánův palác ve Splitu. Zde se nachází i kamenická škola.

Na Brači nejsou historická místa tak dobře dostupná, turisté se musí často nachystat na nutný výšlap. Mimo jednoduchý dosah leží poustevna Blaca. Tento klášter založili hlaholští mniši v 16. století při útěku před Turky. Dnes funguje jako muzeum, nabízí například vybavení pro astronomii.

Foto: Envato Elements

Pláž Zlatni Rat na chorvatském ostrově Brač

Kam se vydat v Chorvatsku? Nabízí se města, pobřeží i dalmatské ostrovy

Cestování

Makarská riviéra

Pokud vás nelákají výše zmíněné ostrovy a hledáte dovolenou strávenou na pláži na pobřeží, nezoufejte. Makarská riviéra patří k českým oblíbeným turistickým oblastem na jihu Chorvatska. Představuje pás pobřeží přibližně mezi místy, kde se řeky Neretva a Cetina vlévají do Jaderského moře. Nachází se jižně od Splitu, chorvatského druhého nejlidnatějšího města. Od zbytku Chorvatska ji odděluje pohoří Biokovo.

Nesčetné krásy regionu zahrnují zejména tolik oblíbené pláže. Okouzlí vás oblázkové pláže Biloševac přímo ve městě Makarska nebo v nedalekém Tučepi. Na severu riviéry nevynechejte Brelu. Průzračně čistá voda na pláži Podrače se jen těžko maže z paměti. Sousední Penta Rata byla dokonce vyhlášená jako jedna z nejúchvatnějších pláží na světě. Pozornost upoutá nejen balvan vystupující z moře.

Skutečně klidným, až na pohled pozapomenutým dojmem působí Duba mezi Drvenikem a Živogošće. Pokud vás zrovna neláká moře samotné, vydejte se na procházku po pobřežních promenádách nebo vyrazte na městské tržiště Makarska.

Za návštěvu stojí i pohoří s národním parkem Biokovo a rozhled do dáli z vrcholu Sveti Jure (1762 m n. m.). K němu raději zamiřte autem, dlouhý výšlap v horkých letních měsících hrozí vyčerpáním. Jako jednodušší alternativa se nabízí bližší vrch Vošac (1421 m n. m.).

Foto: Novinky

Makarská riviéra

Historický Dubrovník i lenošení na plážích. Dovolená na chorvatském jihu a ostrovech Korčula, Mljet či Lastovo

Cestování
Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Poloha Makarské riviéry

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám