Hlavní obsah

Systém Starlink bude v Pásmu Gazy k dispozici humanitárním organizacím, řekl Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní miliardář a majitel několika globálních technologických firem Elon Musk v reakci na komunikační blackout v Pásmu Gazy prý umožní některým humanitárním organizacím využívat systém Starlink.

Foto: Leah Millis, Reuters

Elon Musk

Článek

„Starlink podpoří konektivitu pro mezinárodně uznávané humanitární organizace v Gaze.“ Jedna věta, uveřejněná na síti X (dříve Twitter) jejím majitelem a jedním z nejbohatších lidí světa Elonem Muskem v sobotu odpoledne, budí poprask.

Musk na „své“ síti X reagoval na výzvu americké senátorky za demokratickou stranu Alexandrie Ocasio-Cortezové, která napsala, že „(izraelské) odpojení veškeré komunikace pro 2,2 milionu lidí je nepřijatelné“.

Rána pro ukrajinskou armádu. Starlink omezil použití pro útočné drony

Internet a PC

Izrael v pátek večer přerušil veškeré komunikační spojení pro Pásmo Gazy a souběžně zahájil zatím nejsilnější bombardování od začátku konfliktu. Sporadické zprávy z místa, uskutečněné převážně pomocí satelitních telefonů, od té doby hovoří o totálním chaosu a zmaru s tím, že kvůli neexistujícímu spojení není možné mj. přivolat záchranáře k raněným.

Jak, kdy a pro koho bude Starlink, fungující na bázi nízko rotujících družic a pozemních stanic, v Pásmu Gazy dostupný, není zatím jasné. Expert Mark Owen Jones z univerzity v katarském Dauhá, citovaný katarskou televizí al-Džazíra, o proveditelnosti pochybuje. „V Gaze nejsou terminály pro tuto službu (…) Jak by to tam mohlo fungovat? I kdyby se do Gazy Starlink dostal, jak bude napájen? V Gaze teď není palivo,“ míní expert.

Starlink se stal předmětem sporů již na Ukrajině

Není to poprvé, co Elon Musk z pozice technologického magnáta zasáhl do probíhajícího válečného konfliktu. Ve válce na Ukrajině sice Musk službu Starlink Ukrajincům bránícím se ruské agresi poskytl a podle expertů je to pro ukrajinskou armádu velká pomoc.

Musk však satelity Starlinku nechal vypnuté, když ukrajinské lodě v roce 2022 zaútočily na Sevastopol, kde mají Rusové svoji základnu. Útok se kvůli tomu nezdařil, Musk své rozhodnutí hájil obavou z eskalace války a možné jaderné odvety ze strany Ruska.

Musk: Ukrajinci chtěli potopit při útoku většinu ruských lodí v Sevastopolu, neumožnil jsem jim to

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám