Hlavní obsah

Rána pro ukrajinskou armádu. Starlink omezil použití pro útočné drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat satelitní internetovou službu Starlink k ovládání bezpilotních letounů. Podle agentury Reuters to ve středu uvedla prezidentka firmy Gwynne Shotwellová. Systém Starlink podle ní neměl nikdy sloužit jako zbraň. Ukrajina se už téměř rok brání ruské vojenské agresi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek satelitu Starlink

Článek

„Víme, že je (ukrajinská) armáda používá ke komunikaci, a to je v pořádku,“ řekla novinářům Shotwellová. „Ale naším záměrem nikdy nebylo, aby se používaly k útočným účelům,“ poznamenala.

Použití Starlinku pro práci s bezpilotními letouny podle ní přesahuje rámec smlouvy, kterou společnost SpaceX uzavřela s ukrajinskou vládou. Dohoda se týkala humanitárních účelů, jako je poskytování širokopásmového internetu nemocnicím, bankám a rodinám zasaženým ruskou invazí, uvedla šéfka podniku.

Na Ukrajině přestalo fungovat přes tisíc terminálů Muskovy satelitní sítě

Zahraniční

Musk bezprostředně po začátku ruské invaze zpřístupnil Ukrajině satelitní internetovou službu Starlink, která se ukázala jako užitečná nejen pro běžné občany zasažené výpadky klasických komunikačních sítí, ale také jako důležitá pro akceschopnost ukrajinské armády. Terminály Starlink na Ukrajinu dodala firma SpaceX a vlády některých západních zemí zaplatily další dodávky těchto zařízení do země, uvedl Reuters.

Ukrajina od začátku ruské vojenské agrese účinně využívá bezpilotní letouny - jednak pro zjišťování nepřátelských pozic, zaměřování palby a také na shazování bomb. „Existují věci, které můžeme udělat, abychom omezili jejich schopnost to dělat,“ uvedla Shotwellová s odkazem na využití Starlinku pro drony. Podrobnosti nesdělila.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Přesně cílené útoky drony

Probíhající útoky dronů popsal pro britský deník The Times již dříve velitel jednotky působící na základně v Kyjevě Jaroslav Hončar.

„Útočíme vždy v noci, když Rusové spí. V noci není možné naše drony vidět, a tedy ani sestřelit. Můžeme se díky tomu dostat opravdu blízko. Snažíme se vyhledat to nejcennější nákladní auto v konvoji, načež ho přesně zasáhneme, aniž bychom způsobili nějaké velké vedlejší škody. Takto útočit můžeme dokonce i ve vesnicích,“ prohlásil Hončar s tím, že takové útoky jsou možné jen díky připojení od Starlinku.

Jeho jednotka se na Facebooku chlubí úspěšnými zásahy. Publikuje pravidelně videa, na kterých lze vidět, jak jsou zničeny například tanky, aniž by se ruské jednotky mohly nějakým způsobem bránit.

Útočný dron v akci

Z modelářů se zrodila Aerorozvědka

Pikantní na tom je, že celá útočná jednotka, která nyní dominuje ukrajinskému nebi, vznikla původně jen jako kroužek nadšených modelářů. V roce 2014 šlo totiž o projekt fanoušků modelů letadel.

Po vypuknutí války na Ukrajině se ale modeláři zapojili do bojů. Byli tak úspěšní, že je ihned začlenili pod ukrajinský generální štáb. V současnosti má Aerorozvědka 50 oddílů zkušených pilotů dronů, denně jsou schopni podniknout až tři stovky misí.

Létá se přitom se vším, co je zrovna po ruce. Využívají se profesionální vojenské bezpilotní letouny, na zakázku vyrobené drony, ale zároveň také drony, které se dají zakoupit běžně v obchodech.

V podstatě jediným kritériem pro nasazení do boje je schopnost unést protitankové granáty a termokameru.

Ukrajina ovládla nebe a ničí bezmocné ruské jednotky. Díky satelitům Elona Muska

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám